Шеховац: У ФБиХ живи 50.000 Срба, а прије рата било их је 500.000

Данас у Федерацији БиХ живи 50.000 Срба, прије рата их је било 500.000, рекао је Душан Шеховац, предсједник Извршног одбора Асоцијације Срба у Федерацији БиХ, гостујући у нашем Јутарњем програму.

– Сви они су имали своју приватну имовину. Уништено је много тога у рату, али и послије њега. Важно је сачувати материјална добра – нагласио је Шеховац.

Асоцијација је основана у Сарајеву а окупља представнике 11 удружења из свих федералних кантона.

– Асоцијација је настала као потреба. Сви ми заједно треба да будемо глас Срба Федерације БиХ, као и Удружења која су формирана у Бањалуци, Бијељини, Новом Саду, Београду – истакао је Шеховац.

Неколико циљева стоји пред Удружењем.

– Треба да радимо у заштити људских права и интереса Срба у ФБиХ, да будемо равноправни грађани БиХ, прије свега политичком, економском, социјалном и духовном подручју. Нажалост, права која имамо на папиру не спроводе се у пракси – каже Шеховац.

Други дио активности са културним удружењима и СПЦ.

– Важно је да сачувамо културна и историјска блага, која нам се отимају деценијама. Да нам се не деси да у неком будућем времену останемо без трага да смо уопште живјели и битисали на простору данашње ФБиХ – поручио је Шеховац.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар