Срамотно: „За дом спремни“ данас у сплитској „Лори“

У дворани „Лора“ у Сплиту ратни ветерани данас су узвикивали „За дом спремни“ на обиљежавању 31 године од оснивања Девете бојне ХОС-а.

У обраћању у пуној дворани предсједник Удружења Девете бојне Марко Скејо говор је завршио ускликом „За дом спремни“, уз учествовање публике.

​​Један од ратних команданата овог батаљона Миле Ћук рекао је да су војници „поносно и часно на својим одорама носили амблеме са натписом `За дом спремни`“, преноси хрватски портал „Индекс“.

– Тај свети поздрав би нам данас забранили. Код нас католика постоји више празника – Ускрс и Божић, Дан побједе, Домовинске захвалности и Дан хрватских ветерана, а то је дан оних који су за дом спремни – рекао је Ћук​.

Свечаности су присуствовали изасланик министра хрватских ветерана бригадир Матко Раос, замјеник сплитско-далматинског жупана Стипе Чогеља​, жупанијски начелник за питања бораца Дамир Габрић, представници сусједних градова и општина, те саборски посланици Анте Пркачин и Златко Хасанбеговић.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта указао је раније да је јединица Хрватске војске под називом Девета бојна „Рафаел Бобан“, којом је командовао Марко Скејо из села Ружић код Дрниша, учествовала 6. септембра 1993. године у свирепом ратном злочину над седам српских стараца у селу Мирловић Поље код Дрниша у Далмацији, старости од 56 до 86 година.

Он је прошле године, поводом 28 година од овог злочина, навео да је Хрватска држава у којој се ратни злочинци, попут Скеје, слободно шетају и још јавно промовишу усташки режим и НДХ, а српске жртве се понижавају и прећуткују.

 

Нема коментара

Напишите коментар