Српска делегација на обиљежавању 73. годишњице ослобођења логора Маутхаузен у Аустрији

Сваке године почетком маја у Меморијалу концентрационог логора Маутхаузен, Гузен и Ебензе у Аустрији одржавају се комеморативне свечаности поводом обиљежавања годишњице ослобођења једног од највећих европских стратишта у току Другог свјетског рата.

Поводом обиљежавања 73. годишњице ослобођења овог логора делегација Републике Србије присуствовала је од 4-7 маја комеморативним свечаностима у Аустрији. Делегацију је предводио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, а у њеном саставу присуствовали су и чланови Удружења заточеника концентрационог логора Маутхаузен из Београда Драган Илић и Милош Бајић.

„Већ више од седам деценија наши чланови присуствују овим свечаностима слободарства, демократије и успомене на пале и умрле антифашисте и њихову борбу у логору. Комеморација у Маутхаузену је највећи скуп ове врсте на Старом континенту којој је и овом приликом присуствовало око 15 хиљада људи, међу којима су били преживјели заточеници, њихови потомци, следбеници и пријатељи из цјелог свијета према програму који припрема Владе Републике Аустрије“, испричао је Драган Илић из Удружења заточеника концетрационог логора Маутхаузен у Београду објаснивши да је у том логору према непотпуним статистичким подацима било уморено више од 120.000 мушкараца, жена и дјеце, међу којима је било више хиљада Срба.

Приликом обиљежава дана ослобађања логора, гдје је 3 године био заточен и његов отац Миодраг Илић, као члан делегације Републике Србије овом приликом Драган је одао пошту свим страдалима, а на централној прослави 6. маја међу бројним делегацијама учествовао је у званичној церемонији читајући дио „Маутхаузен заклетве“, тако да се српски језик и глас чуо у читавој Европи са поруком „да се страдања никад више не понове и да се изгради свијет слободног човјека“.

Током боравка у Аустрији српска делегација обишла је и неке од тзв. спољашњих логора система Маутхаузен, којих је било 49, а у којима је страдао велики број Срба. Том приликом положени су вјенци у логору за Србе у Аустроугарској и војничким гробљима из Првог свјетског рата осим у Маутхаузену и у Ашаху и одата је пошта ратницима међу којима је било више од 15.000 српских жртава, чији су се животи угасили на тим трагичним мјестима и његовим тзв. подлогорима у Гузену и Ебензеу.

Такође одата је почаст и страдалима у виво-експериментима и особама са инвалидитетом и разноликим деформитетима у „дворцу“ за аутаназију Хартхајм гдје је у периоду од маја 1940. до децембра 1944. године убијено више од 18.000 људи.

У склопу обиљежавања годишњице ослобођења логора Маутхаузен у мјесту Ебензе присутнима се обратио члан Удружења логораша Маутхаузен Милош Бајић, који је говорио о страдању српских логораша, искришћавању радне снаге заточеника коју су брутално и безобзирно користили у реализацији ратно- технолошких иновација новог оружја. Бајић је испричао и како је најбруталнији начин испитивана људска издржљивост у тешким условима рада и временским непогодама, подјсетивши да су изнемогли углавном завршавали у крематоријумима.

Одавању државних и војних почасти присуствовали су и дипломатски представници Републике Србије у Аустрији, амбасадор Перо Јанковић, шеф Конзуларног одјељења Светлана Станковић, конзул Републике Србије у Салцбургу Никола Марковић, као и трећи секретар амбасаде Србије Маша Грим, питомци Војне и Полицијске академије из Београда и њихове старјешине.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар