„Тешка трагедија страдања беба не смије бити заборављена“

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да институције Српске никада не смију да заборави тешку трагедију страдања 12 беба у Бањалуци 1992. године.

– Институције Републике Српске не смију заборавити једну овако тешку трагедију која је породична, али ово је и трагедија Републике Српске – рекла је Цвијановић обраћајући се код спомен-обиљежја „Живот“ у Бањалуци посвећен бањалучким бебама.

Она је рекла да је смрт бањалучких беба намјерно изазвана од свјетских моћника, те да се о томе никада не смије престати говорити.

 

– Ово није резултат неких тешких битака, већ одлуке која је требало да буде донесена, а није, како би било хумано очекивати у тешким ратним временима – каже Цвијановић.

Цвијановић је подсјетила да је међу страдалим бебама било дјеце која припадају породицама различитих националности, што довољно говори.

Цвијановић је истакла да Република Српска треба да памти, да јача себе и своје институције, да са свима ради и сарађује, али да највише вјерује у себе и у свој капацитет.

Она је указала на обавезу свих да памте овако тешке датуме, да се из тога извуку озбиљне поуке.

– Да разумијемо да нас је неко некад ставио у један међународни наметнути измишљени концепт и да су због тога услиједила сва она страдања и све оне неправде које смо морали да преживимо. И данас доживљавамо различите неправде, али је наша обавеза да јачамо Републику Српску – истакла је Цвијановић.

Цвијановић је закључила да не смију бити заборављени ни све оне људи који су несебично давали подршку, трудили се и настојали да допреме кисеоник и да буду на услузи грађанима и породицама.

Код спомен-обиљежја „Живот“ посвећен бањалучким бебама вијенце су положили предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, као и мајке 12 беба.

По једну ружу положили су изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Нина Сајић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, директор Универзитетског клиничкиог центра Републике српске Владо Ђајић.

По једну ружу положили су и представници града Бањалука, представници Републичке и бањалучке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш битку за живот изгубила је са 14 година, а 14. беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар