У Београду одржано књижевно вече посвећено Петру Кочићу

У Удружењу књижевника Србије вечерас је, у оквиру Кочићевог дана у Београду, у присуству књижевних стваралаца из Србије и Републике Српске одржано књижевно вече посвећено великом српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу.

Књижевник Душко М. Петровић истакао је да Кочићев језик сигурно најбоље осликава живот и услове „не само под окупацијом, него и данас на слободи“.

– Подсјетићу вас да је у једној анкети коју је организовала Матица Српска Исидора Секулић казала: „Када бих могао језик једног писца бити језик једног народа, ја бих гласала да то буде језик Петра Кочића“ – рекао је Петровић.

Он је нагласио да су околности довеле до тога да вечерас на књижевној вечери буду само књижевници из Србије и Републике Српске чиме је, како је рекао, добијен одличан књижевни мост преко Дрине и прилика да се говори о српском језику и писму у тренутку који је за њих судбоносан.

Писац Зоран Костић поручио је да је дјело Петра Кочића општа вриједност српског народа, чија актуелност не пролази.

– За то је, нажалост, заслужно и све оно против чега се Петар Кочић борио и на шта је указивао, јер је све то и даље актуелно као да се ништа није промијенило од његовог времена до сада – рекао је Костић.

О Кочићу и вриједности његовог књижевног завјештања за српски језик, књижевност и културу говорили су и Жељка Аврић, Валентина Питулић, Горан Шаула, Бранислав Зубовић, Миладин Берић, Живко Вујић и Милан Ракуљ.

Кочићев Дан у Београду дио је манифестације Кочићев збор, а у главном граду Србије се у континуитету обиљежава већ тридесетак година, у посљедњих 15 година у организацији Удружења књижевника Србије и Представништва Републике Српске у Србији.

Раније данас представници Организационог одбора Кочићевог збора, удружења књижевника Републике Српске и Србије, града Бањалуке и Представништва Републике Српске у Србији су положили цвијеће и прислужили свијеће на гробу Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу у Београду и на споменик великом писцу у Чубурском парку.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар