parastos ndh 1

У Београду служен парастос поводом 75 година од геноцида над Србима у НДХ

У Цркви светог Марка у Београду први пут је служен парастос поводом 75 година од геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској. Одржавање парастоса иницирало је Удружење Срба из Хрватске, уз подсјећање да је од формирања НДХ њен државни програм био да буде етнички чиста, а усташе су у бројним злочинима Србе убијали на најмонструознији начин. Парастосу су, између осталих, присуствовали представници више завичајних и избјегличких удружења и народни посланици Санда Рашковић-Ивић и Миодраг Линта.

Богдан Почуча пуким случајем је, као осмогодишњак заједно са оцем, преживио усташки покољ у селу Дивосело у Лици. Почетком августа 1941. године у усташким злочинима страдало је 27 његових најближих рођака, за чије гробове ни данас не зна. „Кад су усташе напале село и извршиле масован покољ, шестеро ми је ухваћено укућана, одведено на Јадовно и живи бачени у Јадовно у јаму. Међу њима мајка у 32. години живота, са сестром од 7 година и братом од 3 године“, сјећа се Почуча

Миле Рајчевић дошао је да ода почаст оцу, сестри, ујаку, баби и рођацима које су тог 5. августа 1941. године усташе поклале у Дивоселу, након што су претходних дана извршиле покоље у околним селима. Преживио је случајно. „Међутим, 907 мојих комшија, мојих мјештана, мојих Дивосељана ту срећу није имало. Остали су лежати заувијек, леш до леша, читаве породице на хрпи. Тога дана, 5. aвгуста и наредних дана 41. године 80 кућа у мом родном селу је мртвим коцем затворено“, каже Рајчевић.

Чињенице опомињу – Дивосело је прије Другог свјетског рата имало близу 3.000 становника, у рату је више од половине страдало, међу којима 386 дјеце животне доби од 1 до 14 година. Данас у том селу нема никога јер је потпуно уништено у хрватској злочиначкој акцији „Медачки џеп“ 1993. године.

Дивосело је само једно од мјеста на којима су се десили најстравичнији злочини над Србима за вријеме НДХ, а њихово набрајање трајало би сатима, каже генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир. Издваја Велебит и Јадовно гдје је за три до четири мјесеца побијено око 70.000 Срба, а онда је, каже, „почео да ради Јасеновац“. „Нажалост, видимо да та идеологија, за коју смо сматрали да је прошла – да изнова оживљава. То је нешто што је било и ’91, па ево видимо сада у Хрватској да се изнова појављује, и то је заиста наша обавеза да се присјетимо свих тих жртава јер желимо на тај начин не само да сачувамо успомену, него и да подсјетимо да се злочин више не би поновио“, истиче Будимир.

                     Извор: РТРС и Савез Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3687″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1470002108036″]

Нема коментара

Напишите коментар