У Чикагу одржан фестивал крајишких пјесама „Свако има завичај ђе се родио“

Први фестивал крајишких и завичајних пјесама у Америци одржан је у суботу 3. фебруара у сали Српске братске помоћи у Чикагу. На овом фестивалу, на којем се цијелу вече пјевало завичају, учествовало је десетак група, оркестара и пјевача.
-Крајишка пјесма је одржала наш народ и пјевала се онда када му је било најтеже, у рату и послије рата, тако и послије ових посљедњих ратова крајем прошлог вијека. Већина завичајних, крајишких пјесма настала је послије егзодуса Срба из Хрватске и из Босне и Херцеговине. У њима се пјева о Завичају, обичајима и огњишту са сјетом и тугом. Овдје у Америци пјевају се захваљујући бројним групама и пјевачима и постале су дио нашег идентитета. Надам се да ће је његовати и генерације које долазе, рекао је Љубинко Шпегар, потпредсједник Удружења крајишких Срба „Прело“. У име домаћина, Српске братске помоћи, присутне је поздравио предсједник Драган Салаковић

Илија Трбојевић, Драган Салаковић и Љубинко Шпегар

Идеју за фестивал под називом „Завичај у срцу“ дао је Илија Трбојевић који је отворио манифестацију и изразио наду да ће се сличне манифестације одржавати чешће.
Кћерка и отац Сара и Предраг Грозданић су дошли са другог краја Америке, из Њу Хемпшира, како би кроз пјесму представили Жегар, мјесту у Далмацији из којег потјечу.

Сара и Предраг Грозданић

Милош и Шпиро Гверо пјевали су о Гламочком Пољу, „Група „Чувари обичаја“ о Херцеговини, а „Звуци Крајине“ су пјесмом “прошетали“ кроз Лику, Банију и Славонију.

Милош и Шпиро Гверо, Звуци Крајине

„Крајишници Чикага“ отпјевали су и неколико кордунашких ојкача, чији је поступак у току за регистрацију као културна нематеријална баштина УНЕСКО.

Крајишници Чикага

Млади Александар Иванчевић је рођен у Америци али је управо кроз крајишку пјесму научио српски језик.

Александар Иванчевић

Слиједећи фестивал, како је најављено, биђе одржан на љето код цркве Светог Ђорђа у Шервилу у америчкој савезној држави Индијани.

Свето Данчуо

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар