Филм „Косово, моменат у цивилизацији“ приказан у САД и Канади

Филм „Косово, моменат у цивилизацији“ од 18. до 23. фебруара приказује се у САД и Канади. Америчка премјера одржана је у недељу 18.јануара у Чикагу.

У препуној сали српског храма Светог Стефана Дечанског аутор филма Борис Малагурски говорио је о уништаваљу српске кутлурне баштине на Косову. Филмом је, истиче, хтио да привуче пажњу свjетске јавности на константну угроженост српских цркава и манастира, српске имовине и протjеривање Срба.

-Филм показује љепоту четири манастира који су као дио свjетске културне баштине под заштитом Унеска и који су угрожени од оних који желе да буду њихови „штићеници“ захтjевом за чланством у тој међународној организацији. Свијет је био згрожен уништавањем древног града Палмире и музеја у Мосулу незнајући да се већ деценијама све то дешава у срцу Европе. Тешко је разумjети да на територији под контролом међунaродне заједнице, те исте међународне институције „незнају“ како су рушене цркве и манстиари и„незнају“ да су паљене иконе. Циљ нам је био да јавност упознамо шта се стварно дешава на Косову и Метохији где су Срби стварне жртве. Истовремено филм нема реваншистички тон већ има поруку љубави према тој баштини. Желели смо да допремо до срца људи и да им покажемо да су манастири здања која носе вриједносну поруку за цијелу цивилизацију, објаснио је аутор Борис Малагурски.Америчкој премијери филма „Косово, моменат у цивилизациј“ присуствовале су бројне истакнуте личности српске дијаспореу Америци, као и конзул Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић и вице-конзул Босне и Херцеговине Дарија Бугарин.

Како је најавио аутор и продуцент Борис Малагурски филм „Косово, моменат у цивилизацији“ ускоро ће емитовати неки од познатих свjетских ТВ канала.

Послије Чикага пројекције филма, уз присуство аутора,одржане су у Мајамију и Вашингтону, а слиједе Њујорк, Бостон и Торонто.

С. Данчуо

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар