Одржано 17. крајишко прело у Чикагу

Срби поријеклом са Кордуна, Баније, Славоније, Лике, Далмације и Босанске Крајине који живе у Чикага и његовој околини окупили су се на манифестацији коју су назвали „Крајишко прело“. Наступи фолклорних група, изложбе, пригодне бесjеде, забавни и музички програм имали су само један циљ – да се не заборави Завичај, своји коријени и српско-крајишко поријекло. Ово најмасовније окупљање Крајишника у овом дијелу Америке у организавцији Удружења крајишких Срба „Прело“ по 17. пут одржано је у суботу 21. априла 2018. године у свечаној сали Манастира Нова Грачаница. Домаћин манифестације био је предсjедник тог Удружења Душко Чучковић.

-Ову манифестацију организујемо 17. годину са циљем да се окупимо, дружимо, помажемо између себе, чувамо културу, језик и обичаје, али и да помогнемо наше земљаке на просторима Крајина, Србије, као и у другим дијеловима свијета. Наши чланови и Управни одбор раде добровољно само са једном жељом – да очувамо наше крајишко наслеђе. На свакој нашој манифестацији покушавамо да урадимо најмање двије ствари: да се подсjетимо културе и историје Крајине и да скупимо средства за помоћ људима или организацијама којима је тренутно најпотребнија.У 2017. години ангажовањем чланова и донатора наше Удружење је помогло разним институцијама и појединцима у укупном износу већем од 16 хиљада долара, рекао је Чучковић и обећао да ће кроз рад Удружења и уз помоћ чланова и донатора резултати бити још видљвији.

И за старjешину храма Светог Јована Крститеља у чикашком насељу Белвуду Саву Босанца окупљањима се чувају коријени али и оживљавају сjећања на знамените сународнике који су оставили упечатљив траг на подручјима гдjе су живjели Срби и гдjе их, послије прогона који су се десили, нажалост више нема.

– Имамо разлога да сада овде нашој дjеци причамо кo смо и одакле смо, какви су нам коријени надајући се да ћемо што дуже живjети ако они сачувају сjећања на наш завичај, на своју историју и културу, а првенствено ако сачувају своју вjеру православну, светосавску која нас је одржала у свим страдањима оног тешког времена у којем смо живjели. Сjећам се 1990. године када смо оснивали СКД Просвјету у Хрватској једна од тема на тим предавањима била је „Допринос Срба култури Хрвата“ и верујте толико им је то сметало да су на многим мjестима забрањивали да одржимо такве скупове. Радујем се што вечерас причамо и Сави Мркаљу и надам се да ћемо убудуће говорити и о другим знаменитим Србима који су наш понос и који су оставили печат који не смије и не може да се заборави. Сjећамо се патријарха Рајачића, Петра Прерадовића, Григора Витеза, Симе Матавуља, Јосифа Руњанина, Саве Шумановића, Бранка Радичевића, Арсена Дедића и размишљамо да смо остали колико би од наше дjеце која су заиста часна и честита и пунa елана, љубави и воље, интелигентни, поносни, можда сутра били са којима би се поносили! Aпeлујем да чувате нашу дjецу, да чувате у њима свој језик и своју културу и своју вjеру. Нека не забораве наше коријене, нека живе овде у Америци у миру и љубави, нека туђе поштују, а својим се поносе и знајте све оно што од куће и од родитеља понесу то најдуже живи у њима. Зато будите часни примjери, поручио је отац Саво.

Владика средњезападноамерички Лонгин је примjетио да је ово најмасовније окупљање крајишких Срба у Америци испуњено са пуно емоција али истовремено и садржајима као што су обиљежавања значајних личости и датума из крајишке историје, као и његовањем обичаја, пjесме и игре. Он је похвалио чланове Удружења крајишких Срба „Прело“ што су покретачи и приложници обнове српских храмова у свом завичају, као и што помажу институције и појединце, поготово болесне и сиромашне.

– Чувајмо своју православну вjеру и име Србиново, да и у овој земљи останемо оно што су наши ђедови и прађедови увијек били – Срби православне вjере. Своје чувајмо држимо и недајмо, поручио је епископ Лонгин.

Подршку манифестацији упутили су и прeдставници Генералног конзулата Републике Србије у Чикагу.

Да ипак чување традиције и обичаја није само на рjечима показали су и најмлађи учесници Крајишког прела – фолклорне групе Соко и Грачаница. Они су извели сплет српских народних игара.

У оквири манифестација отворена је и изложба о значају и утицају Саве Мркаља на реформу српске ћирилице и српског језика.

У музичком програму Крајишнике и њихове госте забављали су Момо Станић, који је за ту прилику допутовао из Отаџбине, Милана Аничић и Вук Јон.

С. Данчуо

ХУМАНОСТ НА ПРВОМ МJЕСТУ

Да не заборављају свој родни крај и своје комшије од којих неки и даље тешко живи Крајишници у Чикагу су показали и током ове манифестације. Тако су прикупљали помоћ за избjегличку породицу Тарбук из Сремске Митровице којима се ћерка лијечи од леукемије и за породицу прерано преминулог свешптеника са Баније Далибора Танасића (42). Помоћ за његовање обичаја и игара са подручја Крајине упућена је КУД-у „Ћирило и Методије“ из Бусија крај Београда, затим за завршетак обнове храма Светог Пророка Илије на Далматинском Косову код Книна, а уз помоћ Чикашких Срба биће штампан и лексикон „Знаменити Срби Баније“ аутора Бранка Крњаића. (С.Д.).

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар