У Хашанима одржана манифестација „Ћопићевим стазама дјетињства“

У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, данас је одржана традиционална манифестација „Ћопићевим стазама дјетињства“, коју организују општина Крупа на Уни и Фондација „Бранко Ћопић“.

Министар породице омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић истакла је да је веома значајно сачувати сјећање на лик и дјело књижевника Бранка Ћопића.

„Свјесни смо да се општина Крупа на Уни сусреће са бројним проблемима, да има породица којима је потребна помоћ и настојаћемо да помогнемо. Знамо да је потребна помоћ и у области инфраструктуре, па би идуће године требало да изградимо игралиште у Хашанима, код спомен-школе Бранка Ћопића“, рекла је Давидовићева.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић навела је да је Ћопић остао упамћен као један од најплодоноснијих и најпревођенијих српских писаца, незаобилазан у свакој школској лектири, али и као један од омиљених и веома читаних ставаралаца врхунске белетристике и поезије.

„Највећа радост Ћопићевог приповиједања јесте смијех, који је добродушан, који чини да живот буде милији. Из његовог приповиједања пробија и тон сјете, туге, и горчине, али Ћопић нас учи да је и то живот. Учи нас да је у животу више лијепог него ружног, више добра него зла, више људског, а мање нељудског“, рекла је она.

Ђаковићева је рекла да књижевни рад Бранка Ћопића није заборављен, те да су његов лик и дјело и даље присутни у родним Хашанима.

„Често имамо прилику чути да смо мали народ и мали језик, али како можемо бити мали ако имамо Вука Караџића, Петра Кочића, Ива Андрића и Бранка Ћопића“, истакла је она и нагласила да су они великани српског језика и културе.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић изјавио је да ће ова локална заједница увијек подржавати све манифестације које су повезане са Ћопићем.

„Радује нас да ће Влада Републике Српске завршити изградњу реплике родне куће Бранка Ћопића. Захвални смо и за најављену помоћ Министарства породице, омладине и спорта, за изградњу школског игралишта у Хашанима“, рекао је Кљајић.

Светозар Личина, предсједник Фондације „Бранко Ћопић“, рекао је да је Ћопић оставио књижевни споменик и да његово дјело не може бити заборављено.

„Био је оспораван за живота и послије смрти, али величина књижевног дјела Бранка Ћопића је негирала сва та оспоравања. Он јесте завичајни писац, али и много више од тога“, рекао је Личина.

Он је данас уручио награде ученицима основних школа за литерарне радове о теми „Дјед Триша на прагу воденице“. Прву награду освојила је Николина Личина из Доњег Дубовика, друго Марија Драгичевић из Бањалуке, а треће Илса Вуковић из Приједора.

На конкурсу Фондације учествовали су ученици шест основних школа у Српској које носе име Бранка Ћопића.

Своје стихове у Хашанима је данас казивао књижевних Ранко Павловић, а пригодан програм припремили су ученици Основне школе „Бранко Ћопић“ из Доњег Дубовика.

У Доњем Дубовику јутрос је уприличен пријем код начелника општине, а потом је у спомен-школи у Хашанима одржан поетски час.Након тога, делегације су положиле вијенац на бисту Бранка Ћопића, а дружење је настављено у бибилотеци спомен-школе.

Манифестација „Ћопићевим стазама дјетињства“ одржава се о Михољдану, који је крсна слава Ћопића.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар