У Мостару приказан филм “Пут Срба са Неретве”

Документарни филм Стевана Салатића “Пут Срба са Неретве”, свједочанство о судбинама људи који су у погрому Срба из долине Неретве напустили своја огњишта и спас од рата потражили широм региона и свијета, приказан је вечерас у Мостару.

Пројекцији у Хрватском дому “Херцег Стјепан Косача” присуствовао је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, као и неки од саговорника из филма.

Филм је сабрао 13 животних прича људи који су 1992. године били међу 35.000 Срба из долине Неретве који су били принуђени да напусте своја огњишта и спас од рата потраже широм региона и свијета.

Салатић сматра да се у тим причама може пронаћи сваки Србин Мостарац који је тих година корачао путем Срба са Неретве.

“Неки су се трајно настанили у Невесињу, неки у Београду, Новом Саду, Бањалуци, а неки су се вратили. Те судбине говоре о људима који су били принуђени да напусте своје огњиште и своју срећу потраже на другим мјестима”, рекао је Салатић.

Салатић је објаснио да је његова интенција, као рођеног Мостарца, била да на 30. годишњицу погрома Срба из долине Неретве направи трајно свједочанство о судбинама људи којима је ратни вихор промијенио животе.

“Ријеч је о једној великој избјегличкој колони која је једна од четири велике избјегличке колоне и погрома која су Срби преживјели у протеклом рату. Поред жОлујеж, косовског погрома и погрома из Сарајева ово је четврти највећи погром и желио сам да оставим један траг јер је до сада врло мало на ту тему речено”, рекао је Салатић.

Према његовим ријечима, главни мотив приче је Милош Црњански и његове “Сеобе”, а порука је “Има сеоба, смрти нема”.

“Гдје год је српски траг, а тај траг је у Мостару веома снажан кроз Саборну цркву, Манастир Житомислић, Владичански двор и повратак у Мостар. Гдје год је јак српски темељ – ту ће да опстају Срби и да живе будуће генерације”, истакао је Салатић.

Након приказивања филма своје утиске са присутнима подијелили су предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо, који говори и у филму, те старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић.

Голо је навео да је свједок прогона Срба, али и повратка, оцјењујући да се много тога урадило од повратка, али да је још мало Срба у Мостару.

Он је изразио жаљење за тим што Срби у вријеме масовног повратка нису имали подршку за тај корак.

“Тада је постојао благослов цркве и владике Григорија”, рекао је Голо и подсјетио да су Срби у првим годинама повратка живјели у веома тешким условима и да се враћало врло мало младих.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић каже да се народу, који нема сјећање, историја понавља и да се зато нада да ће овај филм бити приказан на што више мјеста.

Којић је нагласио да је све што је приказано у филму поучно и потресно, од судбина 13 људи, паљења Саборне цркве и замисли да 35.000 људи у ратним годинама траже спас.

Филм је до сада приказан у Невесињу, Гацку, Требињу, Источном Сарајеву, а ускоро ће бити у Бањалуци, Београду, Подгорици, Новом Саду.

Преузето са: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар