У Мркоњић Граду обиљежене 24 године од страдања Срба у Западној Крајини

Поводом обиљежавања 24 године од страдања Срба у западној Крајини, данас је у капели Светог апостола Марка на Православном гробљу у Мркоњић Граду служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Tргу српске војске.

Обиљежавању страдања Срба западне Крајине присуствовали су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорад Којић, делегација Народне скупштине Републике Српске, коју је предводила потпредсједник парламента Жељка Стојичић, делегација Владе Српске, коју је предводио министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, те представници сусједних општина и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Милуновић је рекао новинарима да заједничког живота у БиХ нема док не буду сви одговарали за почињене ратне злочине, па тако и за велики злочин који је почињен на овим просторима.

„Очигледно је да је примјена права на простору БиХ селективна, јер како објаснити чињеницу да нико није одговарао за злочине које су починили припадници хрватске регуларна војска, ХВО, такозване Армије БиХ потпомогнута снагама НАТО пакта. Убили су 659 цивила, међу којима је 240 жена и 14 дјеце“, истакао је Милуновић.

Он је напоменуо да је данашњи датум уврштен у календар од републичког значаја како би се поменуле све жртве и како би се подсјетили на злочинце који су починили злочин.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је на сцени системско прикривање злочина и заштиту ратних злочинаца посебно кад је у питању Хрватска.

Он је нагласио да Хрватска у складу са својим уставним надлежностима неће изручити ниједног свог држављанина који је починио злочине у западнокрајишким општинама.

„Треба се присјетити да је 2015. године тадашњи премијер /Зоран/ Милановић рекао да неће примати општужнице које долазе из правосуђа БиХ против њихових држављана јер су засноване на политичким принципима, што значи да се он, односно извршна власт и политика умијешала у рад правосудних органа“, истакао је Којић.

Он је додао да хрватска извршна власт и њихова влада имају значајан дио архивске грађе о ратним злочинима којима су забранили приступ.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић каже да се 24 године сјећају оних који су страдали и да они никада не смију бити заборављени јер су дали животе за Републику Српску.

„Инсистирамо да Тужилаштво БиХ коначно покрене оптужницу против починилаца злочина у Мркоњић Граду. Нећемо одустати ни од тужбе за материјалну штету, али то се може покренути тек кад неко одговара за злочине“, рекла је Аничићева.

Петар Митрић, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао брата Душка и два брата од стрица Петра и Милорада, губи наду да ће правда стићи злочинце.

„Моји родитељи нису могли данас доћи због болести којој је допринијело непроцесуирање злочинаца. Познато је ко су извршитељи и наредбодавци покоља, али нажалост још нико није одговарао“, нагласио је Митрић.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина – Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело, међу којима је 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске, те 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.
Иако су познати и налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар