У Савином Селу код Врбаса одржан 28. племенски скуп Васојевића

Уз присуство бројних посјетилаца из различитих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске у војвођанском мјесту Савино Село код Врбаса и ове године по 28 пут на свечан начин прослављен велики хришћански празник Свети Архангел Михаило (Аранђеловдан), крсна слава Васојевићâ, 16. новембара 2019. године. Овај скуп се организује увијек у прву суботу уочи своје славе Аранђеловдана, изданци највећег српског племена Васојевића – чија је постојбина на просторима испод Комова и Бјеласице, па од извора Лима до Бијелог Поља – приређују саборовање у Савином Селу, гдје већину становништва чине колонисти и њихови потомци пореклом из тог дела Црне Горе. Да би – како је речено – и овом приликом оживјели успомене на своје славне претке и великане попут Стефана Немање и Светог Саве, Карађорђа, Вука Караџића и сијасет других „јунака, слободара, научника и друштвених и јавних радника који су, током осмовјековног трајања Васојевића“, оставили неизбрисиве трагове у српској историји.

Била је то прилика да се током свечаности више oд пет стотина Васојевићâ и њихових гостију, окупљених око крсног имена, његујући традицију свог завичаја, још чвшће уједине у једно заједничћко биће.

Тако су се поново срели стари знанци, рођаци и братственици, учвршћена су и склопљена нова пријатељства и оживљене успомене и сјећања на славне претке.
Поред добре организације и традиционалног гостопримства домаћина, приређен је и богат културно-забавни програм у којем су учествовали познати пјесници, гуслари и естрадни умјетници који су давали посебан тон цијелом догађају. Овом приликом обиљежен је и дан кaда је прије 29 година формирано Удружење Васојевића у Савином Селу.

Ријечи поздрава у име домаћина упутили су предсједник и замјеник предсједникa Удружења Васојевићâ из Савиног Села Вук Дедовић и Небојша Перовић истакавши да је питома војвођанска равница и овога пута, прослављајући светог Архангела Михаила, отворила своје срце и душу свим искреним пријатељима и добротворима.


Перовић је поздравио бројне госте и овом приликом поздравио бројне делегације и личности који су дошли из разних дјелова Србије и Црне Горе међу којима Замјеника изасланика одбране у амбасади Русије у Србији пуковника Евгенија Анпилова ,некадашњег народног посланика Милана Парошког, делегацију Општине Беране на челу са предсједником Драгославом Шћекићем, делегацију СО Беране на челу са предсједником Новицом Обрадовићем, делегација Општине Врбас на челу са предсједником Општине Миланом Глушцем, градоначелника Града Суботице Бобан Лабана, делегација Удружења Васојевића из Београда на челу са предсједником генералом др Луком Кастратовићем, делегацију Удружења Васојевића из Крагујевца са предсједником Верољубом Кастратовићем, Делегацију Удружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца из Војвода Степе,Бориса Станишића и др Срђана Лалића из Бијељине,Ђорђа Лакушића из Косовске Митровице, пјесника Благоја Баковића из Врбаса као и бројне делегације из Суботице,Сомбора, Крагујевца, Београда, Андријевице, Мурине …

Предсједник Удружења Васојевића -Подружнице у Савином Селу Вук Дедовић се обратио присутнима посебно поздравивши младе своје сараднике и друге присутне и истакао је да се из године у годину окупљају у све већем броју, што говори да оваква окупљања имају будућност. Он је подсјетио присутне на дан када је основано Удружење далеке 1992. године као прво такве врсте у ондашњој Југославији, уз подсјећање да је послије Другог свјетског рата извршена колонизација становништва из ондашњег андријевичког и беранског среза у Савино Село и то у два наврата, гдје је свој нови дом пронашло безмало око 400 породица из Васојевићâ, који су се скућили и прилагодили датим околностима.

О раду удружења Васојевића Дедовић је рекао да већ пуних 29.година оно постоји и истакао да су Васојевићи поносни на своје поријекло које воде од Немањића и да посебно поштују и чувају сјећање на Његоша, Петра Првог, Вука Караџића, на војводу Петра Бојовића који води пријекло из Васојевића и позвао све присутне да поздраве братство Србије, Црне Горе, Републике Српске и наравно Русије.


Скуп је поздравио и предсједник Удружења Васојевића из Београда генерал др Лука Кастратовић, пожељевши вриједним домаћинима у Савином Селу да и у наредном периоду приређују сличне братске свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева. Истичући да скуп у Савином Селу представља израз заједничких жеља свих припадника великог Васовог племена спремних да његују традицију своје постојбине, да се међусобно испомажу и да удружени покажу своје поштовање према прецима, објаснио је да Удружења Васојевићâ није страначко него ванстраначко и надстраначко. Сјевер Црне Горе односно Васојевићи су запостављени и позвао је наше завичајце да улажи и помажу завичај. На крају позвао је на слогу и јединство Васојевића, Црне Горе, Србије и Републике Српске и истакао да су Васојевићи окренути према Русији.

Потом је у име општине Беране присутне поздравио, предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић,који је пренио поздраве из завичаја и пожелио домаћинима да и у наредном периоду приређује сличне свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева и посебно истакао да се завичај увијек у срцу носи без обзира гдје се живи.

Скуп је у име општине Врбас поздравио предсједник општине Милан Глушац , који је подржао овакве скупове и пожелио домаћинима успјешан скуп и славу истакавши да ће општина Врбас увијек имати слуха за овакава и сличана Удружења.

У културно-забавном програму наступили су пјесник Благоје Баковић, гуслари Милан Мишовић, Синиша Петрић и Радивоје Бишевац и естрадни умјестници Милан Бојовић, Бранка Шћепановић и Андријана Дабетић Анчи, КУД “Коло“ из Берана које извело игре из Црне Горе и Васојевића. Водитељ програма била је Ивана Булатовић.

Саборовање у Савином Селу протекло је у духу обичаја родног краја. Уз издашну софру са обиљем националних специјалитета, и уз неизоставне звуке гусала, дружење горштака поријеклом из долине Лима је трајало до касно у ноћ у многим угоститељским објектима а посебно је било величанствено у ресторану “Полимље“ власништво Паћа Радивојевића.,И тако као и предходних година смењивале су се здравице и пригодне бесједе, а на растанку је договорен нови сусрет уочи Аранђеловдана наредне године. Тако је ове године изгледао скуп Васојевића у Савином Селу најстарији те врсте у Срба.

Прилог припремио Горан Киковић, главни и одговорник уредник часописа Глас Холмије

Коментари
  • Уреднику и аутору текста било би боље да су проверили календар.
    Сви Васојевићи славе 21. новембар и тад је Аранђеловдан.Има изуззетак, једна фамилија слави св.Александра Невског (Бојовићи).

    понедељак, 18. новембар 2019.

Напишите коментар