У Власеници откривен споменик за 264 српска борца

У Власеници је данас свечано откривен централни споменик за 264 српска борца и отворен уређени градски трг који је посвећен њима у част.

Споменик висок 11 метара за који је идејно рјешење урадио Пројектни студио „Мотика“ открили су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић и начелник општине Мирослав Краљевић.

Вијенце код спомен-обиљежја потом су положили предсједик Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Краљевић је уручио Грб општине Власеница министру финансија Републике Српске Зори Видовић, министру унутрашњих послова Српске Драгану Лукачу и архитекти Новици Мотики, те плакету за допринос уређењу Трга српских бораца Сави Филиповићу.

Споменик је подигнут у знак сјећања на укупно 264 борца, од којих 98 из општина у окружењу чије породице живе у Власеници, 136 погинулих бораца Војске Републике Српске из ове општине, 15 бораца из Дервенте који су пали на власеничком подручју и 15 цивилних жртава.

Споменик је изливен у ливници Јанковић у Смедереву. Аутор изгледа споменика је вајар Владимир Мукаетов из Сјеверне Македоније.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар