У Вуковару обележено 800 година самосталности СПЦ-а

У Вуковару је 18. октобра одржана свечана академија поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 630 година од Косовског боја.

Мноштво верника окупило се у вуковарском саборном храму Светог Николаја Мириклијског како би присуствовало обележавању 800. годишњице самосталности Српске православне цркве и 630. годишњице од Косовског боја током кога се српска војска Кнеза Лазара Хребељановића сукобила са бројнијом војском турског освајача Мурата Првог.

Академију је водио награђивани даљски песник Ђорђе Нешић који је отворио прославу. Потом је наступио мушки квартет Вуковарског српског певачког друштва „Јавор“ из Вуковара. Окупљеним гостима и верницима обратио се епископ осечкопољски и барањски Херувим који је рекао да има велику част и задовољство, али са друге стране и посебну обавезу и одговорност да се обрати народу поводом ова два велика јубилеја.

– Сви смо ми део овог осмовековнога постојања наше свете цркве. Овај јубилеј је толико значајан да његова величина одзвања у целоме православном свету. Тонови златне струне која је позвала у коло сав српски род добила је своју пуноћу и испуњење у овом непрекидном осмовековном прослављању имена Божијег. Та дивна руковет свеобухватног духовног и културног наслеђа којим се оплеменио наш род од истока и запада, севера и југа, свуда широм земаљскога круга изградио је колосални етос нашег народа кроз два велика завета: светосавски и видовдански – рекао је епископ Херувим на почетку свог обраћања.

Епископ осечкопољски и барањски навео је још како у осам векова постојања Српске православне цркве није било само времена славља, среће и радости већ да су постојала и времена тешког мучења и страдања.

– Међутим, сва искушења кроз која смо пролазили учинили су нас јачим и из њих смо излазили као истински победници и молитвеници врлине васкрслог Христа јер смо следили страдања и стремили ка васкрсењу. После свакога пада устајали смо снажнији и већи јер је Христос наше огледало ка Царству Небеском. Црква је та која је одржала упаљена кандила наше вере и постојаности имајући свој осмовековни континуитет и непрекидно трајање – поручио је епископ Херувим.

„Аутокефалност и Косовска битка представљају два угаона камена целокупног идентитета српског народа“

У програму су још учествовали хоровођа и солиста ВСПД „Јавор“ Слободан Јелић, глумац Иван Вучковић и рецитатори из вуковарске Економске школе док је беседу о ова два значајна српска јубилеја одржао историчар Борис Стојковски са Филозофског факултета из Новог Сада.

– Ово је данас заиста велики празник, не само за вашу епархију и за Србе на овом подручју, већ и један универзални српски празник и велико је задовољство и част бити овде уз вас, уз преосвећеног владику Херувима и друге епископе те представнике српског народа из Хрватске који увеличавају овај догађај. У оно време самосталност Српске цркве значи да је заједно са Србијом постала независни чинилац у међународним односима. Аутокефалност и Косовска битка представљају два угаона камена целокупног идентитета српског народа, ма где он живео, а данас живи на скоро свим континентима – изјавио је Борис Стојковски.

Беседа коју је Стојковски изговорио била је, за ту прилику, примереног трајања и сачињена тако да је разумеју сви који Академији присуствују. Била је то, у ствари, комбинација прикладне беседе и предавања прожетог историјским чињеницама.

– Идеја светосавља и Косовског боја је увек била присутна међу Србима са ове стране Саве и Дунава, укључујући и Србе из данашње Хрватске, а некадашње Хабсбуршке монархије. То доказује и храм светог Стефана Дечанског у Борову насељу, који говори да су Срби на овом подручју свесни немањићке државе, а корен свега тога представљају Свети Сава, Косовски бој и кнез Лазар – рекао је Борис Стојковски.

Академији су присуствовали епископи врањски Пахомије, ремезијански Стефан и мохачки Исихије, амбасадорка Србије у Републици Хрватској Мира Николић, генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић, конзулка у Генералном конзулату Републике Србије у Вуковару Људмила Остојић, Саборска заступница Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина из Вуковара Срђан Јеремић, државни секретар у министарству заштите околине и енергетике Миле Хорват, помоћник директора Управе за вере Владе Републике Србије Марко Николић, председник главне скупштине СДСС-а Војислав Станимировић и многи други.

Литургија поводом епархијске славе

Дан касније у истом храму одржана је света архијерејска литургија поводом епархијске славе Светог Стефана Штиљановића коју је служио епископ врањски Пахомије уз саслужење епископа осечкопољског и барањског Херувима, мохачког Исихија и славонскога Јована.

– Свети Стефан Штиљановић који не само да је патрон и заштитник ваше епархије већ је и врло значајна историјска личност тога доба који је према историјским изворима био владар Валпова. За ово подручје на коме се налазимо је једна историјски важна личност и један вишеструко важан јубилеј јер када је српска војска 1918. године ушла у Барању данас постоји у Шиклошкој Српској православној цркви један споменик који говори да је српска војска ослободила Барању и да је служена литургија у част Светог Стефана Штиљановића. Дакле, говоримо о једном заиста дугом континуитету постојања Срба на овим просторима што је документовано историјским изворима – појаснио је професор Стојковски значај свеца заштитника Осечкопољске и барањске епархије.

Српска православна црква осамосталила се 1219. године када је Свети Сава рукоположен од стране патријарха Манојла Првог Цариградског у Никеји за „архиепископа српских и приморских земаља“. До тада су Срби били под јурисдикцијом Охридске архиепископије.

Текст преузет са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар