Ускршња радост и креативност у Трпињи

Неколико дана пре највећег хришћанског празника Ускрса, у организацији културно-уметничког друштва „Младост” из Трпиње одржана је Ускршња радионица за најмлађе становнике ове општине.

Пролетни распуст и сунчан дан у Трпињи били су идеално време да се 12. априла организује прва Ускршња радионица за децу до 12 година старости. Организатор овог дружења били су представници културно-уметничког друштва „Младост” из Трпиње, а циљ радионице је дружење, развијање кративности, али и упознавање деце са ускршњим обичајима и традицијом за највећи хришћански празник.

– Имали смо жељу да већ за Божић организујемо овакву врсту радионице, али из одређених разлога ипак нисмо успели тада све да реализујемо. Жеља нам је да деца науче шта је то Ускрс, да се упознају са обичајима, значењем фарбаних јаја, игром котршкања, а наравно све то кроз игру и забаву. Ђакон и вероучитељ из Основне школе Трпиња децу је упознао са Ускрсом, зашто се фарбају јаја и колико је битна улога цркве у нашем одрастању, затим смо израђивали ускршње украсе, сакупљали су чоколадна јаја која су била сакривена по игралишту и на крају су се котршкали – каже потпредседница културно-уметничког друштва „Младост” из Трпиње Тијана Живановић.

Окупљено је било више од 30 деце који су са осмехом на лицу учили о Ускршњим обичајима, али и учествовали у помало заборављеној игри котршкања без које прошле генерације не могу да замисле овај празник.

– Свидела ми се данашња радионица, баш нам је било занимљиво. За обичај котршкања сам чула у школи и котршкала сам се већ до сада, а када смо скупљали чоколадна јаја пронашла сам пет комада – каже нам једанаестогодишња Нина Врањешевић.

Чувајући свој идентитет и духовну заоставштину наших предака, вероучитељ је деци кроз причу и радионицу покушао приближити највећи хришћански празник васкрсења Христовог.

– У данашњој радионици су активно учествовала деца вртићког узраста и ученици Основне школе Трпиња. Приказали смо деци како традиционално и на који начин обележавамо Ускрс, те их упознали са обичајима на нашем подручју као што је игра котршкања. Деца уче веронауку и већ имају добро предзнање о највећем хришћанском празнику, знају да је то темељ наше православне вере, али увек кроз игру још лакше и брже науче нове занимљивости. Задовољни су, радосни и срећни баш као што и овај празник објављује Христову победу над смрћу, али и буђење природе – изјавио је вероучитељ и ђакон Радован Арсеновић.

Испред Културно уметничког друштва „Младост“ наводе како су реакције деце и родитеља поводом одржавања прве ускршње радионице сасвим довољан ветар у леђа да у будућем периоду организују још више сличних дружења како би деца што више уживала у ваннаставним активностима.

– Већина деце која су овде присутна су чланови нашег КУД-а, они срећни долазе и на пробе тако да им ово дође као додатно дружење. Верујем да ће после данашњег дружења нека деца пожелети да се придруже раду нашег КУД-а, јер виде да то није само игра, него првенствено склапање нових пријатељстава, путовања и развијање љубави према нашој традицији – закључује Тијана Живановић.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар