Велика очекивања од листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“

Шестог октобра истиче рок до кога мостарски Срби могу да се региструју за гласање за предстојеће локалне изборе, који ће у Мостару, након 12 година, бити одржани 20. децембра. Позив Мостарцима широм свијета упућују они који живе на овом подручју и покушавају да врате Србе у политички живот града на Неретви.

Предраг Дабић и његова супруга са факултетским дипломама нису успјели да се изборе за радно мјесто у Мостару. Шансу за бољи живот види у аутентичном представнику српског народа у Градском вијећу Мостара. Зато се, каже, укључио у политичку борбу за српска права у овом граду.

Предраг Дабић, носилац Мостар – Сјевер листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“, каже да је по занимању доктор ветеринсарске медицине. Живи у Мостару, ожењен је, а ангажовао се с циљем да допринсе позитивним промјенама.

Све ове године интересе српског народа у Мостару заступали су Срби у хрватским и бошњачким партијама. Зато предстојеће изборе у Мостару многи називају историјском шансом за мостарске Србе.

– Наш основни циљ био је да заинтересујемо младе људе, да има дамо шансу и покажемо да ово није само борба за неку позицију или посао, него да је ово борба за будућност, не само њихову, него и дјеце тих младих људи. Мислим да смо у томе и успјели – истакао је Велибор Миливојевић, носилац листе „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“.

– Срби су у протеклих 30 година потпуно девастиран народ у долини Неретве и у Мостару су малобројна заједница. Уз то што су малобројни, трпе и бројне подјеле. Тих неких 4.000 Срба су подијељени на оне који су отишли и који су се вратили, па на оне који су остали на једној  или другој страни… – рекла је новинарка Соња Бјелица Шаговновић.

У свим тим и таквим околностима, Србима је било тешко да се изборе за своја права, каже наша саговорница. Истиче да су Србе на своје листе увијек стављале странке са хрватским и бошњачким предзнаком и тако попуњавале српске позиције у Градском вијећу Мостара.

– Тако је, нажалост, и данас. Осим свих ових отежавајућих околности ХДЗ, СДА, па и СДП, и данас претендују да попуне српске позиције. Српска имена су јако високо на њиховим листама и на тај начин они покушавају доћи до тог фамозног броја од осамнаест руку како би Мостар био бошњачки или хрватски град – наглашава она.

20. децембар је можда и посљедња шанса да се ситуација промијени и да Срби у Мостару постану политички фактор. Зато је важно да се одазову сви Срби из овог краја које је ратни вихор раселио свуда по свијету, региструју се и на предстојећим изборима гласају за најбољу политичку опцију за Србе у Мостару. Рок за регистрацију истиче у поноћ шестог октобра.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар