Велики петак обиљежен у Крајини и Далмацији

Данас је Велики петак, најтужнији дан за све хришћанске вјернике, обиљежен у манастиру Рмањ у Мартин Броду, Храму Светог Саве у Дрвару и у Храму Светог Николе у Врлици у Хрватској.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије служио је вечерње богослужење са изношењем плаштанице на Велики петак у манастирском параклису Светог Јована Златоустог у Манастиру Рмњу, наводи се у саопштењу из Кабинета епископа бихаћко-петровачког.

Велики петак обиљежен је и у Храму Светог Саве у Дрвару у присуству великог броја православних вјерника, те у храму Светог Николе у Врлици у Далмацији обиљежава се Велики петак.

Врлички крај познат је по традицији Чувара Христовог гроба, који постоји још само у светом граду Јерусалиму. Тачни подаци о самим почецима обичаја нису забиљежени у историјским изворима, али, према усменим предањима, обичај постоји најмање 400 година.

Несумњиво дуга традиција је уткана у тај православни обичај, који је највјероватније и донијет у Врлику из самог Јерусалима.

У вријеме предваскршњих празника, окупљају се мушкарци, углавном младићи и уз благослов свештеника, приступају чувању Христовог гроба. Војничка започиње службу на Велики петак и траје све вријеме служења Свете литургије на сам Васкрс. Чување гроба почиње од тренутка изношења плаштанице.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар