Весело на завичајном дружењу мјештана славонских села Мацуте и Шпанат

Да Мацућани не заборављају своје село показали су и ове године окупивши се 22. априла на 15. вечери завичајног дружења мјештана села Мацуте у ресторану Анђела у Борчи. Организациони одбор на челу са Бором Ратићем побринуо се да све буде на врхунском нивоу.

Ове године су се удружили са мјештанима села Шпанат који су обиљежавали своје 11. завичајно окупљaње. Окупило се око 200 земљака.

На самом почетку Боро Ратић је поздравио госте, своје Мацућане, и пожелио им лијеп провод, да се кроз пјесму и игру присјете свог родног краја. То је исто учинио у име Организационог одбора села Шпанат Драган Милошевић.

На велико задовољство Славонаца, сваке године, из родног краја дође парох слатински Драган Гаћеша.

– Велико ми је задовољство бити овдје са вама. Преносим вам поздраве епископа пакрачко-славонског Јована. Поздраве вам доносим и из Мацута и Шпаната. Прије неки дан сам био у Мацутама, а сутра ћу бити у Шпанату. Нажалост, у Мацутама више нема никога од наших људи, али имамо цркву која свједочи о вама. Нешто боље је у Шпанату гдје има пар кућа наших домаћина који ме дочекују и организују тамо са мном разна славља.

Позвао је све присутне да се у што већем броју окупе у порти Храма Успења Пресвете Богородице у Мацутама, 28. августа, на Велику Госпојину. Храм је саграђен прије 331 годину, а  запаљен на православни Божић 1942. године и већ 81 годину стоји без крова и одолијева времену.

Ово вече је познато и по богатој томболи која је коштала свега 100 динара, па не чуди што је распродато преко 1000 листића. Најсрећнији су могли добити печено јагње, печено прасе, телевизор и бројне друге награде. Све те богате награде обезбиједе управо мјештано ива два села.

Орила се пјесма Ова ми је стаза најмилија, од Мацута па до Ћералија…  Гости су до касних сати уживали у славонској пјесми и плесу. За одличну атмосферу побринуо се изврстан „Нон Стоп бенд“.

Средства која остану послије томболе организатори увијек уплате у хуманитарне сврхе.

Мацуте припадају општини Воћин, а прије рата припадале су Подравској Слатини. Шпанат се налази у општини Сопје.

Оно што посебно радује је да на овом окупљању сваке године долазе  младе Славонци и Славонке. Љубав према Славонији, према брђанској наслиједили су од својих родитеља. Само тако се може сачувати сјећање на завичај преносивши га са кољена на кољено.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар