Влада Српске усвојила закључке о раду Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву

Влада Републике Српске је, на посебној сједници, упозната о Извјештају независне Међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву, од 1991. до 1995. године.

Оцијенила је да ће Извјештај допринијети објективном сагледавању чињеница. Задужила је Министартво за европске интеграције и Центар за истраживање рата да помогну у прављењу интернет-странице, на којој ће, на неколико језика, бити објављени његов експертизе и бројни пратећи прилози.

Извјештај независних иностраних експерата члановима Владе и предсједници Републике Жељки Цвијановић, видео-линком, је представио предсједник Комисије професор Јеврејског универзитета Рафаел Израели.

Извјештајем је потврђен број страдалих сарајевских Срба који је прије неколико година утврдио и Републички центар за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих.

Директор овог Центра Милорад Којић каже да су инострани ауторитети истражили српска страдања са историјског, војног, политичког, медијског и осталих аспеката.

– Бавио се оним што су неки хтјели да прикажу као опсаду Сарајева. Чињеницама су доказали да је ријеч о блокади. Бавили су се и логорима у Сарајеву, силовањима и другим злостављањима и као једном од најважнијих тачака закључком да је српска заједница из Сарајева уништена у тоталитету – рекао је Којић.

Извјештај је ауторски рад експерата са пет континената. Његов садржај ће ускоро, на српском и енглеском, након тога и на још неколико језика иностраној и домаћој јавности бити доступан на интернету.

– С обзиром на то да је Влада примила к знању Извјештај, сматрамо га ауторским дјелом чланова комисије, а њих је шест. Закључак је да направимо интернет страницу и на њему објавимо тај рад Комисије – додао је Којић.

Међународна комисија је утврдила и податке које су Бошњаци и међународна заједница прикривали 20-ак година, игноришући задатак добијен од Дома за људска права, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Истиче да ускоро нико неће моћи да оспори да у Сарајеву више не живи 150.000 предратних становника српске националности нити да негира, прије свега, обим убистава и тортура, потом и материјалне штете.

– Срби су имали преко 50.000 стамбених јединица. Ако рачунамо да сад свака од њих вриједи минимално 100.000 марака, онда је рачуница да су Срби тамо оставили имовину вриједну најмање 50 милијарди. Бошањаци су до тих добара дошли веома јефтино – навео је Додик.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић захвалио је стручњацима свјетског угледа што су се прихватили посла од којег су многе њихове колеге зазирале.

– Захваљујем тим људима што су сачинили непристрасан Извјештај, што се нису водили принципима нација, него су настојали да утврде шта се тачно дешавало у Сарајеву од 1992. до 1995. године – истакао је Вишковић.

Чланови међународне Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву користили су се, између осталог, документима институција Републике Српске и Хашког трибунала. ФБиХ је одлучила да јој не достави ниједан податак.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар