Владика Јоаникије: Црква није биро за регистрацију и успостављање нација

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да Црква није биро за регистрацију и успостављање нација, нити машина која меље или угрожава било чију нацију.

Владика Јоаникије је, на округлом столу у Подгорици о теми „Православље и нација“ у организацији невладине организације „Не дамо Црну Гору“ коју је основало 77 универзитетских професора, указао је да је прва ствар која се мора знати да су по духу у Христу сви једно без обзира из којег народа потичу.

Осврнувши се на захтјев власти у Подгорици да православна Црква у Црној Гори треба да буде државна црква или да служи црногорској нацији, односно да Српска православна црква као таква угрожава црногорски нацију, епископ Јоаникије указао је да Црква свачију слободу поштује, али да прихвата само оно што је добро, плод љубави и добре мисли и намјере.

– Можемо само говорити о томе да Црква разлике преображава, оплемењује и даје им нови садржај и могућности. Међутим, по нашој људској природи и слабостима те разлике понекад постану разлог за неразумијевање – појаснио је владика Јоаникије.

Он је истакао да данас око питања нације постоји доста дискусија у Црној Гори, али да оне нису од јуче.

– Била је то тема и у уџбеницима у доба краља Николе и једном је чак Црна Гора морала да заузме званичан став јер је Европа мешетарила и гледала да се већ тада Црногорци одвоје из широког корпуса који је припадао српском роду. Наравно Црногорци су то потврђивали и носили барјак једно вријеме у цијелом српству, па је колико се сјећам неко од браће Драговића који су били најученији људи у Црној Гои с почетка 20. вијека, лијепо рекао – „Ми смо по државности Црногорци, а по народности Срби“- изјавио је владика Јоаникије.

Он је додао да сада нажалост пстоји тензија у Црној Гори о томе ко је Србин, а ко Црногорац, те да у том смислу постоји једна мрачна ствар у историји људског рода, а то је завађање народа које траје споља и изнутра и тога има на претек и данас у Црној Гори.

– Скоро сам читао како су неке западне службе плаћале људе на простору бивше Југославије да завађају народ. Позната је ствар да је Аустроугарска монархија у своме плану за Балкан у 19. вијеку за једну од својих кључних идеја имала што више завађати Београд и Цетиње – рекао је владика Јоаникије и упитао зар нису производ свега оног што су радили Секула Дрљевић и Савић Марковић Штедимлија горки плодови који данас постоје у Црној Гори.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар