Вуковарчани негују сећање на Милоша Војновића

На вуковарском градском гробљу данас је одржан парастос за првог председника Заједничког већа општина Милоша Војновића.

Парастосом и полагањем венаца и овога 25. октобра породица, пријатељи и поштоваоци лика и дела Милоша Војновића окупили су се на вуковарском градском гробљу како би се присетили супруга, оца, првог председника Заједничког већа општина и тадашњег потпредседника Самосталне демократске српске странке. Парастос је служио протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, а на Војновићево дело и лик присутне је подсетио председник ЗВО-а Дејан Дракулић.

– Пре 26 година, 23. маја 1997. године управо је Милош Војновић потписао споразум о оснивању Заједничког већа општина. Окупили смо се данас да се у молитви присетимо човека који је био први председник ЗВО-а, човека који је радио, горио и изгарао за нашу заједницу и захваљујући раду и труду, не само њега него и осталих људи, ми данас имамо оно што имамо. Важно је и да млади људи који су данас у ЗВО-у, као и они који су дуго у тој институцији, увек имају на уму његову жртву и допринос. Управо зато, са овога места желимо послати поруку да је заједништво нешто што је за нас изузетно важно и да сви заједно треба да наставимо да градимо оно што нам је остављено у аманет – истакао је Дракулић.

Такође, присутнима се обратио и син покојног Милоша који је изразио захвалност Вуковарцима који се и након 21 годину сећају његовог оца.

– Велика ми је част што се и 21 годину после смрти мога оца, сусрећемо на овом месту. Посебно сам поносан јер то значи да је он оставио иза себе нешто што се и данас поштује. За нас је то природан пут и нешто што нам је у срцима, а вама се захваљујем што и дан данас гајите ту реч и дело које је он започео, а ми сви заједно настављамо – рекао је син Милоша Војновића Небојша Војновић.

Венце су положили представници Заједничког већа општина Вуковар, представници Самосталне демократске српске странке, као и Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца који носи Милошево име.

Подсетимо, Милош Војновић рођен је у Глини 1952. године, а од 1961. године живео је у Вуковару. За председника Заједничког већа општина изабран је 1997. године и на тој функцији остао је до 2001. године. Преминуо је 25. октобра 2002. године након хајке која је на њега подигнута у хрватској јавности у тренутку када је хтео да се повуче из политике и врати се послу судије.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар