Жарковић: Хрватско правосуђе глуво на вапаје Срба

Предсједник Удружења Срба протјераних из Западне Славоније Крсто Жарковић рекао је да је хрватско правосуђе глуво на вапаје Срба, грађана, породице погинулих бораца иако би Хрватима требало да буде у интересу да одговара онај ко је починио злочин, да „не иде љага на цијели народ“.

Он подсјећа да су предузимали неколико корака, подносили и кривичне пријаве захваљујући властима у Бањалуци и Београду, а пријаве пуне материјалних доказа и свједочења подносиле су и институције и органи који се баве тим послом.

– Зашто нико није одговарао? То је још један од низа злочина и можда највећи злочин практично према Србима из Западне Славоније, али и према оним Хрватима који живе тамо, који су часни и поштени људи – рекао је Жарковић за АТВ.

Жарковић каже да је данас власт Републике Српске учинила много за Србе из Западне Славоније и уручила им велику помоћ, као и град Градишка, истичући да имају спомен-подручје гдје да се састају и да се сјећају жртава.

Он је рекао Срби који су остали да живе у Западној Славоније данас живе врло тешко, као и да млађи нараштај напушта тај простор.

Жарковић каже да је данас откривени споменик подигнут на идеју и иницијативу Удружења Срба протјераних из западне Славоније, али су га финансирале институције Републике Српске.

– Порука уклесана на споменику је да живот иде даље, да нисмо стали. На споменику стоји крст који је преломљен. Дио нас је остао у сјећањима и никад неће заборавити свој крај и та туга је данас овдје. Понијели смо дио крста овдје, наставили смо овдје нормалним животом и живот се наставља даље. Не смијемо стати прије свега ради нас самих, ради покољења, будућности и ради жртава које су остале на тим просторима – рекао је Жарковић.

Првог маја 1995. године 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 Срба у западној Славонији која је била под заштитом УН.

У злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“ на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, убијена су 284 лица, од чега 107 цивила, међу којима 12 дјеце и 44 жене.

У акцији је протјерано 15.000 Срба.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић открили су данас у Градишци спомен-обиљежје војницима и цивилима за 1.241 погинулих у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“ на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар