Затвори су мале исламске државе под контролом СДА

У затворским установама у БиХ постоји велики проблем радикалног ислама и исламизације, а затвори у Федерацији БиХ су мале исламске државе затворене потпуно од очију јавности гдје се тешки криминалци уводе у идеолошку матрицу радикалног ислама, рекао је у изјави Срни стручњак за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

„Они када схвате да кроз то могу олакшати свој боравак у затвору и да је то званична идеологија која иде са врха државе на начин на који они виде државу, они прихватају та учења и из затвора излазе као радикални исламисти“, истакао је Галијашевић поводом министарске конференције о превенцији радикализације и насилног екстремизма у затворским установама у региону која сутра почиње на Јахорини.

Он објашњава да проблем радикалног ислама јесте проблем институционалног планирања и фаворизовања тога као службене и државотворне идеологије на начин како Странка демократске акције /СДА/ види ту идеологију.

„СДА је носилац тог укупног проблема. Њој је исламизам основна политичка идеологија. Она је базирана и на њиховом програму и на програму који је Алија Изетбеговић изнио у својој исламској декларацији. Затвори су периферија тог дјеловања СДА али су веома важни јер тамо добијате људе склоне криминалу као будуће војнике свога политичког пројекта“, рекао је Галијашевић.

Такви људи, нагласио је Галијашевић, могу да праве притисак на унутрашњој вјерској и политичкој заједници међу Бошњацима и муслиманима, али и на хришћане у цијелој БиХ.

„Овакви људи који се у затворима усмјеравају у правцу радикалног ислама врло се лако искористе у ратовима попут Сирије и Ирака. Управо на начин како су деведесетих година из арапског свијета у БиХ долазили криминалци који су овдје СДА и њене комесаре подучавали радикалном исламу“, истакао је стручњак за безбједност и борбу против тероризма.

Галијашевић је објаснио да је проблем ислама без сумње у институцијама јер, како је рекао, исламска заједница жели привилегован статус ислама у институцијама као нешто што би било представљено као домицилна религија у БиХ.

„Замислите да као домицилну религију представљате нешто што је дошло након бруталног османског освајања овог простора“, истакао је Галијашевић.

Он каже да такво политичко учење најлакше пролази код неинтелигентних људи склоних криминалним активностима који се налазе у затворима, који представљају „скривена острва“ недоступна објективном надзору.

„Управници и директори тих затвора су политички комесари СДА. Ако се жели дерадикализација затвора она мора кренути од врха државе, од врха СДА и њене партиципације у институцијама“, нагласио је Галијашевић.

Министарство правде у Савјету министара организоваће на Јахорини од сутра до суботе, 23. октобра, министарску конференцију „Превенција радикализације и насилног екстремизма у затворским установама на подручју Југозападне Европе – изазови и визија будућности“.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар