24 године од почетка НАТО агресије: У Сомбору одата почаст страдалим у бомбардовању

Државна церемонија обиљежавања 24. годишњице почетка бомбардовања одржана је у Сомбору, уз присуство предсједника Србије Александра Вучића, предсједника Републике Српске Милорада Додика, патријарха српског Порфирија и чланова влада.

Сомбор је ове године изабран за град у коме се одржава централна комеморативна манифестација, јер су у њему пале прве бомбе и изгубљени први људски животи.

19.27 – 24 је година прошло од када је почела агресија на СРЈ. Вечерас нас у Сомбору има послије 24 година убједљиво највише, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Фото: predsjednikrs.net

19.00 – Окупљамо се овдје не да се сјећамо, него да не заборавимо, оно што се десило од стране злотвора који је наложио да се бомбардује Србија, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Фото: predsjednikrs.net

18.44 – У Сомбору се обратила Маријана Паскаш, кћерка заставника Радована Медића, прве жртве НАТО бомбардовања.

Фото: predsjednikrs.net

– Хвала предсједнику Србије и држави Србији што обиљежавамо овај дан и тако чувамо сјећање на све очеве, браћу, мајке кћерке и се нама драге људе који су изгубили живот током тих дана бомбардовања – рекла је Медићева и додала: Хвала што смо вечерас овдје, гдје је живот изгубио човјек који је волио своју породицу, свој народ и слободу.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

18.00 – Патријарх српски Порфирије служио је помен жртвама. Скуп се одржава са поруком „Опростићемо ако будемо могли, а заборавити само ако нас не буде било“ .

Патријарх српски Порфирије рекао је да је била ријеч о „најнесразмјернијем сукобу откад је свијета и вијека“.

Прошло је 24 године је од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је, током 78 дана бомбардовања убијено двије и по хиљаде људи, међу којима најмање 79 дјеце.

Употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала је тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела је страшна разарања.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар