85 година од атентата на краља Александра: Срби клечали пред одром данас најоклеветанијег владара

На данашњи дан 1934. године у Марсељу, Француска, убијен је Витешки краљ Александар I Карађорђевић, Врховни командант славне Српске војске, победнице Балканских и Првог светског рата, шеф Мале Антанте и најмоћнији српски владар после цара Душана.

Краљ Александар је друга жртва наци-фашизма у Европи, након аустријског канцелара Енгелберта Долфуса, који је убијен само четири месеца раније исте године.

Српски народ практично од тог кобног 9. октобра 1934. године, па све до данас није чуо за неку добру вест на националном плану, нити се до данас појавио српски политичар који би бар приближно могао да оствари утицај у свету какав је имао убијени краљ.

Краљ Александар био је најцењенији европски владар и војсковођа света свога времена, након Великог рата. Својим генијалним планом оснивања Мале Антанте се увелико спремао за немачку инвазију за коју је знао да долази као највећи изазов српском народу. Пред пут у Марсељ, се по сведочанству Светозара Прибићевића, спремао за разлаз са Хрватима и стварање српске државе на границама 7 од 9 већински српских бановина (уз додатке) које је створио у својој Краљевини.

Тог октобра 1934. године ишао је у Француску како би учврстио своју визију Мале Антанте као главну брану будућој немачкој експанзији.

Нашег краља, заједно са француским шефом дипломатије Жан Лујем Бартуом, убиле су у Марсељу хрватске усташе који су платили резигнираног бугарског терористу и плаћеног убицу терористичке организације ВМРО Величка Димитрова Керина, линчованог на месту убиства од стране грађана Марсеља. Оно што знамо је и да су у атентат биле умешане и фашистичка Италија, нацистичка Немачка, као и Мађарска али на жалост и на срамоту Француске Републике, никада до краја није спроведена истрага овог убиства.

Убиство краља Александра је био највећи шок за српски народ пре Другог светског рата, а Срби су свог краља испратили са незапамћеном помпом и изливима искрене туге. Само чињеница да је српски народ на коленима, клечећи поређан од Београда до Тополе испратио ковчег са телом витешког краља, довољно говори о емоцијама какве су тада владале међу Србима.

На жалост, данас унуци и праунуци тих људи који су клечали пред посмртном одром свога краља и врховног команданта, сматрају да је он једини кривац за све недаће које их погађају, па га оптужују и пресуђују му и горе од оних који су га убили или оних који су покушали да избришу успомену на њега. Оптужују га да је он сам створио Југославију што није тачно, јер најпре ни један српски политичар (осим Јаше Томића), генерал, професор, владика итд. није био против стварања Југославије, нити је било када током Версајског процеса Србима нуђена било која опција стварања Србије у границама српског етничког простора.

Задојени удбашком пропагандом и полуистинама, Срби су данас од краља Александра створили најоклеветанију историјску личност (уз наравно Дражу Михаиловића и Николу Калабића), а све што им је хрватски комунистички диктатор Јосип Броз Тито закувао, пребацују на краља Александра.

Ипак, иако жестоко оклеветан, краљ Александар наставља да живи у срцима многих Срба који су свесни његове историјске улоге и поштовања које је уживао код својих ратних другова Солунаца.

Нека је покој души и вјечнаја памјат нашем витешком краљу Александру I Карађорђевићу!

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар