АКТУЕЛНО:

Линта: Узвикивање „За дом спремни“ у Загребу доказ да Хрватска баштини наслеђе НДХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је најновије узвикивање нацистичког поздрава „За дом спремни“ у Загребу један од бројних примјера да Република Хрватска баштини наслеђе НДХ. Док је у Њемачкој законом забрањено коришћење нацистичких симбола, укључујући „Зиг Хајл“ у Хрватској је усташки покрет веома раширен посебно  кроз легалну употребу поздрава „За дом спремни“. Високи прекршајни суд у Загребу је јуна прошле године донио антицивилизацијску одлуку да употреба „За дом спремни“ у пјесми усташког пјевача Марка Перковића Томпсона није чак ни прекршај против јавног реда и мира а камоли злочин из мржње што је права истина. Савјет за суочавање са прошлошћу хрватске Владе је 2018. године донио пронацистичку  препоруку да се „За дом спремни“ може користити у одређеним ситуацијама.  У Хрватској је потпуно нормално негирати највећу фабрику смрти Јасеновац и приказавати је радним логором.

Линта позива Европску унију да коначно изврши притисак на Хрватску да започне процес денацификације с циљем да суочи са својом геноцидном и усташком прошлоћу и једног дана постане модерна држава. Неки од предуслова су да Хрватски сабор донесе Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Ромима и Јеврејима и закон о забрани коришћења усташких обиљежја и негирања усташког геноцида и масовних злочина. Поред тога, Хрватска има обавезу да обиљежи сва стратишта масовног злочина над Србима у НДХ и да исплати новчану накнаду преживјелим логорашима и њиховим потомцима. Трагична је чињеница да већина Хрвата сматра да је НДХ била истинска држава хрватског народа и да су усташе истински борви за хрватску слободу и независност а не масовне убице и људско зло.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • Istina o ratnom raspadu Yu u Srbiji nije tema. Srbija ima vise narativa o tom vremenu i srpskoj ulozi u njemu. Sve politike, od Milosevićeve do Vučićeve ili su otvoreno antisrpske ili imaju velike grehe, pa im ne odgovara istina. A raspad jos nije završen. Zato se ovde jos ne prihvata kao nacionalni cilj pripajanje RS Srbiji i očuvanje KiM uz kompromisno rešenje (ja mislim da je i podela dobro rešenje, što je u istoriji redak kompromis)…..ono sto Srbija treba da radi svakodnevno, jeste iznošenje činjenicnog stanja o novijoj istoriji srpskog naroda, ukljucujući naše greške i počinjnene zločine, ali i povezujući 2.SR i titoizam sa antisrpstvom 90ih, te psistrasnist MZ i Tribunala…propagandu o genocidu u Srebenici odbaciti, ukazujući na srpske žrtve za koje niko nije procesuiran u Hrvatskoj i Bosni..pri tome zahtevati reciprocitet u radu sudova putem političkog dogovora o zlocinima za koje treba suditi pocinioce…tvrdo stajati na istini i plasirati je u svet. Već dugo se javljaju strani ucesnici naših ratova sa ispovestima o propagandi Zapada i istinom o raspadu Yu koja je veoma bliska našem viđenju i objektivnoj istini…..

    понедељак, 28. јун 2021.

Напишите коментар