АКТУЕЛНО:

Радановић: Српску имовину на Озрену Бошњаци уништавају и данас

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић истакао је да Бошњаци настављају да уништавају имовину Срба на подручју Завидовића, Маглаја и цијелог озренског подручја.

– Насиље над Србима на Озрену настављено је и данас, као и у вријеме када су 1995. године злочине чинили муџахедини, под командом Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, што је и доказано на суду. Срби на озренском платоу који припада ФБиХ не могу се данас вратити ни да мирно преспавају, а камоли да се трајно врате на своја огњишта – истакао је Радановић.

Он је навео да Србима који су успјели да обнове своје у рату девастиране куће, комшије сада пљачкају домове и износе из њих све што је вриједно.

– Шуму у власништву Срба немилосрдно сијеку и до сада су посјекли око 300 хектара те шуме на подручју планине Озрен, а за ту незакониту сјечу нико никада није одговарао – рекао је Радановић.

Према његовим ријечима, процијењена штета тог кривичног дјела над српском имовином износи око 30 милиона евра.

Сваки дан, истиче Радановић, Срби су упућивали пријаве за незакониту сјечу њихове шуме, пријављивали су и обијање њихових кућа, али полиција из Завидовића, Маглаја, Лукавца, Бановића ништа не ради.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је прије неколико дана да континуираним и неометаним уништавањем српске имовине на подручју општине Завидовићи и Возуће надлежни федерални органи настављају ратну политику Алије Изетбеговића с циљем да се у миру доврши етничко протјеривање Срба са њихових вјековних огњишта.

Благојевић је навео да федералне институције настављају политику ћутања на континуирано уништавање српске имовине, игноришући позиве овог удружења да се одржи састанак и пронађе добра воља да се побољша безбједносна ситуација.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар