Миливојевић: Измјеном уставних одредаба до равноправности конститутивних народа

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић изразио је задовољство због усклађивања Устава Херцеговачко-неретванског кантона са Уставом Федерације БиХ у дијелу који се односи на конститутивност народа и употребу језика и писма, истичући да је то прави пут, не само за грађане Мостара и ХНК, него и цијеле БиХ.

– Дајући и уважавајући равноправност и конститутивност, те право на језик и све друго што произилази из тих уставних одредаба, враћамо се једном нормалном грађанском друштву гдје ће сваки грађанин бити равноправно третиран и гдје ће сваком бити доступно све – рекао је Миливојевић.

Он је изразио очекивање да ће примјеном свих амандмана кренути набоље, јер је познато колико српској заједници значи право на језик, те да би свакако требало да допринесе и бољој националној структури запослених у свим градским, кантоналним и институцијама на нивоу БиХ.

– У свим наведеним институцијама требало би да буду заступљени сви народи по попису из 1991. године. Ми смо далеко од тога и надам се да ће усвајање ових амандмана стимулисати људе да почну размишљати у том смјеру да се једноставно враћамо принципима, законитостима и владавини права, те да идемо према једном нормалном демократском друштву – рекао је Миливојевић за сарајевско Ослобођење.

Он сматра да је непотребно трошење енергије на стално враћање уназад, али да не треба бјежати од анализирања ближе и даље историје.

– Хајде да се окренемо према сутра, да сву енергију усмјеримо да нам свима буде боље – поручио је Миливојевић.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара сматра да се закаснило са неким већим организованим повратком Срба, али да би провођење у дјело свих амандмана и закона допринијело да се припадници српске заједнице осјете равноправно.

Када је ријеч о политици запошљавања, Миливојевић не очекује да се промјене догоде преко ноћи, указујући да је сваки помак добар, те да је на неки начин неопходно почети мијењати свијест једних о другима.

– То је дуготрајан процес у који, нажалост, мислим да нико од нас још није ни кренуо, а док се то не деси корјенитих промјена неће бити. Без обзира на све то, вјерујем да промјене долазе и да ће за припаднике српске заједнице и српског народа у овом кантону бити знатно боље – рекао је Миливојевић, напомињући да се то свакако не може очекивати већ сутра него је потребан неки реалан период.

Преузето са: РТРС

Коментари
  • Optimizam bez pokrica, proslost nas uci da
    ne mozemo biti sigurni u neku sigurnu buducnost, posebno u tom dijelu FBiH, za Srbe posebno.

    петак, 13. август 2021.

Напишите коментар