У општинској вијећници у Вргинмосту одржана је промоција трилогије Милке Кајганић

По жељи карловачких Срба, прије годину и по дана, Милка Кајганић се прихвата тешког задатка да опише догађаје из Олује. Долазила је често из Цириха гдје живи у Кордун тражећи свједоке те дуге и уморне колоне како би што вјерније пренијела догађаје.

Међутим, није могла да се отргне утиску да прича није комплетна, те се упутила у плодну Војводину да пронађе своје Кордунаше којима је мајка Србија пружила трајно уточиште. Како оне који су огњиште напустили послије Олује, тако и колонисте којима је краљ дао земљу у посјед, када су они напустили своју родну груду у периоду између два свјетска рата.

– Њихове приче су ме надахнуле и довеле до одлуке да свом крајишком народу подарим три књиге. Да се испише историја Срба Хрватске да се све што може стати на папир отме од заборава.

Тако прва књига Казивања ђеда Кордунаша прати живот старина ђеда Симата који ће ускоро ући у девету деценију живота и који своју животну причу приповиједа своме сину Мили који је главни јунак у другој књизи Олуја у очима несрећника.

У трећој књизи Избјегличке ране појављује се и ђеда Симата унук Мићо који је возио бабу до Косова на трактору бојећи се за ђеда који због високе температуре остаје у Бањалуци.

Све три књиге пуне су дијалога и сцена које читаоца оставља без даха.

Рецензент књигама био је истакнути књижевник из Бањалуке Михајло Орловић. Он пише да је књига о Олуји крајишка Герника у ријечима. Због ове успоредбе, Милка одлучује да Олују преведе на енглески и шаље књиге на 24 амбасаде у Швајцарској да свјетски моћници виде српске жртве и шта су од честитог и поштеног народа учинили.

– И трећу књигу ћу одштампати на енглеском и опет је, као доказ голготе, послати амбасадама, да им отвори очи и да коригују своју политику према српском народу.

Радећи са мигрантима у граду Цириху Милка је стекла велики углед и респект и они су њени вјерни читатељи, од Јапана преко Америке и Мексика до 7 земаља Латинске Америке, Индије и Шри Ланке.

Име Кордун учинила је познатим причајући анегдоте са Кордуна широм Европе проносећи свога рода глас.

Одушевљени слушаоци нису штедјели дланове како би пљеском поздравили њен рад и њено хтијење да одбрани и побољша углед Срба у читавом свијету.

За ријеч се јавио и предсједник СКД Просвјете из Карловца Милан Лапчић који је публици изнио одлуку да су они, Срби Карловца, одлучили да се Милка, одликује због свих својих књига и активности које су довеле до осјећаја поноса што је имамо на бранику српства.

Нема коментара

Напишите коментар