АКТУЕЛНО:

У Великој Попини прослављен Илиндан

Традиционално, у Великој Попини је прослављен је Свети Илија, 2. августа 2021. године.

Велика Попина  је једно од села у Јужној Лици у којој се задржало просјечно више становника него у осталим околним селима. Стално настањених становника има тридесетак, док им се преко љета број удесетеростручи. Долазе Стојсављевићи, Новаковићи, Лукићи, Шкундрићи, Бркљачи, Шепе и Лабуси из цијелог свијета. Тако је било и ове године. Упркос корони и овога љета састали су се Попињци придошли из бијелог свијета и обиљежили своју сеоску славу, Св.Прор. Илију.Славило се три дана.

Другога  дана уочи празника, у организацији Удружења грађана Еко ЧУВАРКУЋА из Велике Попине одржано је 8. Личко првенство у бућању, на којем је учешће узело 8 екипа. Играло се у двије групе, свако са сваким. Три играча у екипи са по једном бућом.  Такмичење је организовано на два терена.

У коначном пласману 1. мјесто и златну медаљу освојила је екипа Врпоља (Бошко Стојсављевић, Жељко Грубишић, Петар Новаковић).

Друго екипа Подмиле (Милан Грубишић, Бошко Грубишић и Небојша Новаковић).

Треће екипа Чикага (Ђуро Ћук, Жељко Медаковић, Душко Медаковић) .

Котрљале су се балоте у атмосфери пријатељства и спортског надметања уз крајишку музику и  охлађено Карловачко пиво. Спонзори овог првенства били су Жељко Медаковић из Чикага и Милан Шепа Учо и Ђоко Стојсављевић из Велике Попине.

Вече уочи Илиндана окупили су се Попињци у хладу вишевјековних липа да  се друже и на културно-умјетничком плану, да чувају своје обичаје и своје име и послије свих олуја и невоља. Зов завичаја је јачи од свих могућих препрека.

Одржано је треће по реду Попињско прело, које је због епидемиолошких мјера које је прогласила Задарска жупанија, на неки начин редуковано по броју гостију и учесника. Програм прела водили су успјешно и надахнуто супружници Ђорђе и Анђелка Стојсављевић. Гости су могли да се послуже познатим домаћим  специјалитетима: личком шљивовицом, сиром и уштипцима које је припремила 80-годишња бака Боса Стојсављевић.

На прелу је примљена донација књига СКД Просвјета из Загреба које се укључило у акцију формирања народне библиотеке „Бранко Ћопић“ чија је мајка родом из Велике Попине. Књиге су још донирали и издавачи из Р Србије: Архив Војводине, Издавачка кућа Прометеј из Новог Сада, Градска библиотека у Новом Саду и Вукова задужбина из Београда.

У Попину су овога љета пристигле и двије умјетничке фотографије које је донирала Белка Николић, сликарка из Београда, потомак дједа Солунца  – Јове Стојсављевића.

Свету литургију и помен жртвама Олује у Храму Св. Пророка Илије служио је парох грачачки, отац Предраг Пантелић.

Овогодишња кума цркве госпођа Рајка Рађеновић из Срба, донедавно доначелница Опћине Грачац обећала је да ће Велика Попина добити ове године  јавну расвјету.

Ђорђе Стојсављевић

Фото: Ђорђе Стојсављевић, Ђоко Стојсављевић и Сава Лукић

Нема коментара

Напишите коментар