Злочин у Уздољу и даље некажњен

У месту Уздоље код Книна, у организацији општине Бискупија и Српског народног већа из Загреба, одржана је комеморација за осам српских цивила који су, дан након хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ убијени на свом кућном прагу. Код спомен обележја са именима жртава, на месту злочина, положени су венци и запаљене свеће.

Шестог августа 1995. године, дан након уласка хрватске војске у Книн, тројица припадника хрватских војних снага, у селу Уздоље код Книна, затекли су у својим домовима осморо немоћних и невиних српских цивила. Након застрашивања, псовки и претњи, доведени су испод стабла храста недалеко од главног пута ка Книну и усмрћени хицима из аутоматске пушке. Само због тога што су били Срби, тај дан убијени су Милица Шаре (1922.), Стево Берић (1933.), Јања Берић (1932.), Ђурђија Берић (1916.), Крстан Шаре (1931.), Милош Ћосић (1923.) и Јандрија Шаре (1932.). Једна особа, сведок њиховог страдања, преживела је и поред два примљена метка, те успела побећи у оближњу шуму и захваљујући томе остала жива. Исти је дан, у засеоку Шаре, у својој кући убијена а потом запаљена Сава Шаре, рођена 1922. год.

Дан након прославе 26. годишњице Олује у Книну, на којој су представници државног врха Републике Хрватске о тој акцији хрватске војске поново говорили као о „легитимној акцији чистој као суза“, на месту стрељања осморо српских цивила служен је парастос и положено цвеће у присуству чланова породица, комшија, пријатеља и представника локалних власти из редова српске заједнице.

„Жртве морају бити признате и не смеју бити заборављене“

Након парастоса невино пострадалим жртвама, који је служио свештеник Епархије-далматинске Станко Антић, саборска заступница СДСС-а Ања Шимпрага, прочитала је изјаву Сећања СНВ-а поводом 26. годишњице „Олује“, а потом поручила да је претходних дана, као и претходних година, овим поводом послато много порука са обе стране, али да је примарно оно да жртве морају бити признате и не смеју бити заборављене.

– Волимо и не заборављамо своје и поштујемо туђе, али исто тако очекујемо и да нас поштују. Ми смо се овде окупили, као и сваке године, да се у миру присетимо и помолимо за све оне који су невино пострадали. Сви они који нам желе помоћи нека с нама заједно граде бољу будућност Срба у Хрватској – изјавила је Шимпрага.

О злочину почињеном у месту Уздоље ретко ко од мештана више жели говорити. Њихове рођаке, пријатеље и комшије више нико не може вратити, а разлозима и начином на који су им одузети животи, често кажу, требало би да се баве надлежне институције. На њима је да их се сећају и потомцима преносе успомену на њих.

За убиства чланова породице сазнали тек након неколико недеља
Ипак, најтеже је онима који су у ово време, пре двадесет и шест година, изгубили најуже чланове породице, а вест о њиховом страдању сазнали тек недељама након тога.

– Мени су ту у нашој кући, живели и остали баба Сава и мој стриц. Ту су настрадали 6. августа. Нисмо чули за њих, можда 10-15 дана, нисмо знали да ли су живи, где су. Тек накнадно смо сазнали вест да су обоје убијени, а кућа у којој је бака живела заједно са њом је и запаљена. Тужно је свако сећање на тај догађај, оно што су морали преживети одласком људи из села. Ја сам рођен у Француској, читав живот сам тамо, и још увек ми је тешко схватити да се такве ствари могу дешавати људима. Но, и поред тога, никада нисам одустао од доласка. Сваке године у време њиховог страдања сам овде, у селу, посетим место на којем су убијени, али и своју децу учим одакле су им корени. Њихова жртва је наш аманет да не заборављамо ни кућу ни огњиште, и да нас ништа не сме застрашити како бисмо од тога одустали. Кућа још није обновљена али ћемо се потрудити да и њу у будућности подигнемо из пепела – истиче Саша Шаре, унук убијене Саве.

У августу 2017. Године, Доцумента- Центар за суочавање с прошлошћу, поднела је Државном тужилаштву РХ (ДОРХ) казнену пријаву против непознатих починилаца у вези са злочином у Уздољу. Казнена пријава Документе, на темељу које још увек нико није поступио, највећим делом ослања се на чињенице у вези злочина које је у својој истрази расветлио Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хаагу и то пре свега кроз изјаве сведока.

За злочине почињене у месту Уздоље, као ни за оне у околним книнским селима: Орлић, Марковац, Бискупија, Врбник, где је у неколико дана након „Олује“ убијено још око тридесетак српских цивила, још увек нико није одговарао.

Преузето са: СРБИ.хр

 

 

Нема коментара

Напишите коментар