Освештани темељи за нову цркву у Чепину

Епископ осечкопољски и барањски Херувим освештао је јуче темеље за обнову храма Светог арханђела Михаила у Чепину.

Недалеко од Осијека налази се насеље Чепин које припада истоименој општини. Са својих 9.500 становника, по попису становништва из 2011. године, спада у ред највећих села у Републици Хрватској. На излазу из места, према излазу на аутопут, налази се и велико имање у власништву Српске православне цркве. Уколико не питате некога ко је обавештен, нећете ни приметити да се ту налазе темељи храма Светог арханђела Михаила, јер осим једног путоказа у близини, ова локација није нигде означена па ни на популарним Гугл мапама.

Празник Свете Ангелине окупио је мештане Чепина који су дошли да присуствују литургији и освећењу темеља нове цркве. Чин освећења темеља и литургију предводио је епископ осечкопољски и барањски Херувим уз саслужење свештеника из ове епархије.

– Нови храм у Чепину зидаће се на месту старог који је, нажалост стицајем неких историјских околности на овим нашим просторима, био порушен и успели смо да после 30 година од последњих ратних дешавања освештамо темеље и да започну радови на изградњи светога храма. Наша заједница овде у Чепину данас прославља дан Преподобне мајке Ангелине, а то је дан када је оформљена хришћанска заједница овде и сваке године се литургијски прославља. Народ овога краја се сабире у парохијском дому, а надамо се да ћемо у скорије време почети и да служимо свете службе у храму Божјем. То је оно што сви као заједница треба да учинимо да храм буде завршен. Исто тако и локална самоуправа заједно са начелником Тонковцем се труди да покажемо да смо хришћани и да храм Божји треба да буде храм Божји без обзира на припадност нацији и вери – појашњава владика Херувим.

Иницијатива за изградњу храма започела је 11. децембра 2017. године када је на интернет страницама СПЦ-а упућен позив за помоћ у обнови.

– Оно што је била деценијска тежња чепинских Срба и православних верника, почела се на један необичан начин и остваривати. Захвални смо Богу на указаној части и милости што смо дочекали и овај тренутак када само и благословом нашег епископа, а трудом, залагањем и помоћи многих институција и појединаца са подручја Чепина и околине, да остваримо оно о чему су многи маштали, и усудићу се рећи, оно што је било пре само неколико година у домену научне фантастике. Управо у смислу генералне обнове и подизањем новог храма на месту старог који је порушен 1992. године покренули смо обнову и парохијског дома и у том смислу смо прошле године обновили кровиште, а остало уређење следи у наредном периоду паралелно са подизањем новог храма – говори парох осјечки и администратор парохије у Чепину протојереј Александар Ђурановић.

Први храм саграђен 1759. године

Још 1732. године у овом месту је постојала православна црква брвнара, а градња цркве посвећене Светом арханђелу Михаилу завршена је 1759. године. Храм је обновљен 1939. године, а током Другог светског рата, на Божић 1942. године усташе под водством католичког свештеника Мије Живка почеле су рушење. Нови храм је подигнут 1977. године на месту где је до 1941. године стајао споменик краљу Александру Карађорђевићу. И овај храм је доживео судбину старог па је миниран 29. априла 1992. године.

– Први храм у Чепину који је уништен у Другом светском рату, био је саграђен у барокном стилу, и разликовао се од претходног који су православни верници подигли 1977. године, а који је био у српском византијском стилу. Надамо се да нам сад долазе боља и срећнија времена, да су рушења и страдања иза нас, и да ћемо у што скоријем року довршити до краја ово што смо започели – закључује парох Ђурановић.

У Чепину је пре ратних дешавања било готово 400 српских домова што је парохију сврставало у једну од највећих тога времена. Данас је већина верника иселила и има око 70 православних домова. Још од средине деведесетих година прошлог века, богослужења су вршена у парохијском дому, а ово је била прва литургија на темељима будућег храма на месту где је стари срушен.

– Као и сваком мештанину Чепина који жели да буде како треба, могу да кажем да ми је драго што се све ово дешава. Живот Срба у Чепину је тежак, многи немају радна места. Можда се у будућности то промени и поправи. Не постоји никакво место окупљања, осим што се у парохијском дому сабирамо на литургијама. Већина људи избегава окупљања јер су у страху. У месту има и млађих Срба, али не посећују толико црквене догађаје поред свих забава које су данас доступне младима – прича председник Српске православне црквене општине Чепин Душан Стојаковић.

Према попису становништва из 2011. године у општини Чепин, у коју уз истоимено место спадају и насеља Бекетинци, Чепински Мартинци, Чокадинци и Ливана, живи 11.599 становништва од чега 4,56 одсто или укупно 529 становника чине припадници српског народа.

Преузето са: СРБИ.ХР

Нема коментара

Напишите коментар