Патријарх Порфирије у Добоју; Дочеку присуствовали Цвијановић и Додик

Након више од 80 година патријарх Српске православне цркве стигао је у Добој.

Долазак патријарха Порфирија уприличен је уочи Преображења Господњег, крсне славе града.

Патријарх је дочекан испред Цркве Светих апостола Петра и Павла, у којој је служена доксологија.

– Моје срце је уочи великог празника светог Преображења Господњег пуно радости из више разлога. Први је љубав божија која нас све окупља и благосиља. Радостан сам што сам дошао овдје у крајеве одакле потичу и моји коријени и када бих сабирао дане које сам провео у своме дјетињству на овим просторима, сигуран сам да је то најмање трећина моје младости – рекао је патријарх Порфирије.

Истакао је да је овај крај „дио његовог бића“.

– И ово је крај којем ја у потпуности без остатка и тијелом и душом припадам, крај који добро познајем, али не само крајолик, него људи који овдје живе јесу у правом смислу дио мојих костију и ја сам дио тог тијела и тих костију. Могао бих данима да причам и описујем своја искуства која су уграђена у моје биће, али све би се то могло описати у једној јединој ријечи, а то је љубав коју осјећам према вама браћо и сестре и љубав коју од вас осјећам према мојој маленкости, не зато што сам ја важан, него зато што је то љубав ваша за Цркву Христову – додао је патријарх.

Присутни су и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик те представници политичких партија, као и представници Срба у заједничким институцијама.

Епископ зворничко-тузлнаски Фотије стигао је заједно са патријархом.

Патријарх српски Порфирије састаће се вечерас у Добоју са лидерима политичких странака из Републике Српске.

Састанак ће бити одржан у Владичанском дому у добојском насељу Баре, са почетком у 19.30 часова.

Долазак партијарха Српске православне цркве у град Добој од великог је значаја, а о томе говоре и процјене да ће том догађају присуствовати чак 10.000 грађана. Данима се Добој припремао за ово. По доласку партријарха служена је доксологија, литургија којом се исказује моћ и величина Божја.

Сутра у 9.00 часова у Цркви Светих апостола Петра и Павла биће служена Света архијерејска литургија, а након тога предвиђено је формирање литије, која ће у 11.00 часова кренути од Храма до Градске управе.

Због тога, улице Добоја су већ данас у свечаном руху. Красе их српске тробојке и заставе Српске православне цркве.

Сутра у подне биће уприличено освећење и ломљење славског колача испред Градске управе.

Управо цркву од које ће кренути литија, прије 83 године освештао је партијарх Гаврило Пети, 18. септембра 1938. године.

То је прва православна црква у овом граду, а до тада је богослужење обављано у адаптираној кући из 1884. године. И том приликом, патријарха је дочекало више хиљада грађана.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар