АКТУЕЛНО:

Чудотворне иконе у сплитском храму Светог Саве

Реплике светогорске чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице и Млекопитатељнице свечано дочекане у православном сплитском храму.

Звуцима православних звона у сплитском храму посвећеном Светом Сави, свечано су дочекане  реплике светогорских икона Пресвете Богородице Тројеручице и Млекопитатељнице са Свете Горе, као велики благослов, духовна снага и укрепљење свом верном народу, не само у Далмацији већ и ван свих постојећих граница.

Епископ далматински Никодим, заједно са сплитским свештенством, монаштвом и мноштвом окупљеног верног народа из свих крајева Далмације дочекао је ове иконе немерљиве вредности, након чега је служена Света Архијерејска Литургија.

У својој беседи  Епископ Никодим нагласио је важност доласка ових икона за православну заједницу у Далмацији, те позвао верни народ да се пред истима моли и за своје ближње али и за читав свет.

– Данас смо се окупили поводом велике радости, јер смо за нашу малу заједницу добили копије чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице која се налази у Хиландару и Богородице Млекопитатељнице која се налази у испосници Светога Саве у Кареји, на Светој Гори. Уз њих ћемо се, на овоме светом месту, молити Пресветој Богородици да буде заступница свих нас пред престолом Свевишњега и пред лицем Сина свога љубљенога који је Својим доласком на овај свет дао могућност свима нама да и ми постанемо мала браћа Његова. Дао нам је шансу да и ми постанемо ‘богови по благодати’ сједињујући се с Њим на светој Евхаристији и зато треба да се молимо пред овим иконама, иштећи Божију милост како за нас саме и наше ближње, тако и за читав овај свет, да се сви спасемо и изађемо пред лице Господње – рекао је владика Никодим.

Епископ Никодим позвао је вернике да се пред иконама моле Пресветој Богородици да буде заступница свих лјуди али и за довршетак давно започетог сплитског храма Светог Саве.

– Спасење можемо задобити само заједно, када се радујемо једни другима и налазимо Бога у својим ближњима, а то подразумева да треба да имамо љубави и према непријатељима својим и снаге да опростимо онима који нам зло чине, јер ћемо тако најпре заслужити милост Божију. Зато вас све позивам да дођете често у овај храм у којем ће се читати акатисти и молебни канони пред чудотворним иконама, да се заједно молимо Господу за наше спасење, и да се молимо Пресветој Богородици да се заврши изградња овог храма коју су започели наши славни преци, да то заједно и у радости дочекамо као што смо дочекали и ове иконе – поручио је еписком Никодим.

Владика је изразио захвалност угледном привреднику из Србије Милану Поповићу, који је донирао иконе.

Посебан благослов доласка икона у сплитски  храм дочекан је и од свештенства Црквене општине Сплит.

– Милошћу Божијом и радошћу немерљивом смо дочекали овај велики дан, тренутак да ове две велике светиње нађу своје место у нашем храму и овом граду. Њихово присуство обогатиће, пре свега у духовном смислу, нашу малу али велику заједницу и све људе добре воље који у овај храм долазе. Таквих је много, много више него што то људи мисле, јер народ овде долази из свих крајева света нарочито у летњем периоду. Сви они који долазе потражити помоћ или утеху, који се моле за оздрављење, избављење од недаћа или за љубав и мир, моћи ће се поклонити и помолити Мајци Божијој да им помогне на том путу ка духовној снази и окрепљењу – поручио је протојереј Милан Кадијевић из сплитске парохије.

Сусрет са иконама величанствен догађај за православне Сплићане

Са посебном радошћу и дубоким поштовањем долазак икона дочекан је и од стране верног народа. Почаствовани овим чином истичу како је ово посебно величанствен догађај  који треба доживети, богатство не само за њихов храм већ и за град Сплит.

– Наша мала заједница православних у Сплиту јесте велика, управо из разлога што се трудимо да нашим постојањем овде, нашом љубављу и сведочењем онога што наш народ јесте одувек, унутар широм света познатог и чувеног града Сплита, чинимо овај град лепшим, богатијим и узвишенијим. Овај дан смо ишчекивали са радошћу, али сусрет са иконама је величанствен и радостан толико да га је тешко поредити. Свети Сава је једну од ових икона давно добио из најсветије Свете Земље и тај континуитет који је он одржао и ми се овде трудимо да одржимо. Трудимо се да нам Свети Сава буде пример, наш учитељ и путеводитељ. Пресвета Мајка са својом трећом руком је управо оно што симболизује, та њена трећа рука је оно што је свима нама потребно, а овде можда и најпотребније. Некада смо гледали и рушевине храма Светог Саве у Београду, пролазили поред њих питајући се да ли ће икада наш народ дочекати да види тај храм изграђен, макар у камену, као што ми гледамо сада овај наш. Видимо сада какав храм смо дочекали у Београду, да у њему славимо Господа и да се поносимо њиме. Верујем да ћемо, оснажени молитвама Мајци Божијој, једнога дана то дочекати и овде, ако не ми а оно бар наша деца и деца наше деце – са препуно емоција поручује вероучитељица православне веронауке у ЦО Сплит Јулија Тунић,.

Све до изградње сплитског храма иконе ће бити изложене у капели Светога Саве при храму где ће, по речима сплитских свештеника, бити читани акатисти и молебани Пресветој Богородици, молитве за здравље свима онима који у вери дођу, без обзира на верску и националну припадност.

Иконе Богородице Тројеручице и Богородице Млекопитатељнице две су од шест чудотворних православних икона посвећених истом Светом лику, пред којима се, по сведочењу верника широм света, молитвом дешавају чуда и исцељења. Обе потичу са Свете Горе, а једна од најбољих копија иконе Богородице Тројеручице налази се управо у храму Светог Саве у Београду.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар