Александар Таушан

Александар Таушан побједник 25. Фестивала гуслара Србије

У великој сали Коларчеве задужбине 27. маја 2017. године одржан је 25. по реду Фестивал гуслара Србије. Манифестација која под окриљем Савеза гуслара Србије постоји већ четврт вијека окупила је и овога пута око 800 заљубљеника у епску поезију и звук гусала.

Како гуслама доликује, под српском тробојком, а у духу вјере испред слике манастира Острог Химну “Боже Правде” отпјевала је Николина Ковачевић.

Потом је госте поздравио и гусларско надметање прогласио отвореним предсједник Друштва гуслара “Јанко Сердар Вукотић” Рашо Вучинић.

Да су гуслари добро припремљени наговијестио је млади Срђан Авдаловић из ДГ “Стара Херцеговина” који је први наступио и жирију одмах наметнуо високе стандарде.

Публика је са пажњом пратила сваког такмичара, а гласно је поздрављен гуслар Петар Шишовић из ДГ”Никола Тесла” који је казивао стихове пјесме Радовану Караџићу.

Веома је била гласна публика, док се под шајкачом знојио Никола Тошић, члан ШГ “Сандић”.

Сјенку на финално вече бацили су чланови ДГ “Бајо Пивљанин”. Наиме, гуслари Марко Шћепановић, Зоран Племић и Саша Лакетић нису наступили. Њихов наступ сигурно би утицао на екипни поредак, а никад нећемо сазнати да ли би у појединачној конкуренцији редослијед био другачији.

То нимало не умањује сјајне наступе тројице првопласираних гуслара. Веома убједљив наступ Александра Таушана члана ДГ “Стара Херцеговина” стиховима пјесме “Мени рука, а теби ђевојка” донио му је заслужену титулу. Најближи побједнику био је Милан Мрдовић из ДГ “Сердар Јанко Вукотић”, док је трећепласирани гуслар Миљан Вујовић члан ДГ “Вук Мандушић” из Врбаса.

У екипној конкуренцији дилема није било. Тако је прво мјесто заслужено припало ДГ “Сердар Јанко Вукотић” који је у финалу наступио са чак пет такмичара. Друго мјесто припало је ДГ “Стара Херцеговина”. За можда једино изненађење побринуло се ДГ “Радован Бећировић Требјешки” који су завршили на трећем мјесту.

Лијепо је било од стране домаћина и организатора Раша Вучинића што је захвалницама наградио гусларске легенде: Мирка Добричанина, Воја Станишића, Драшка Малиџана, Славка Алексића, Миломира Миљанића, Јова Радоша, Вукојицу Сандића…Организатор се захвалио и бројним спонзорима међу којима и угледном београдском адвокату Боривоју Боровићу, представнцима Црногорско-херцеговачког покрета…

Утисак је да је жири био веома објективан и да нису подлегли притисцима навијачког дијела публике.

Чланови жирија су били: Маринко Бајчета, Славко Јекнић, Јован Лакићевић, професор Јово Радош и Драган Малиџан. Контролор је био Андрија Миликић, а техничку комисију чинили су Раде Црногорац и Мираш Лазовић. Програм је водила новинарка Српског кола Весна Вуковић.

Скуп је својим присуством увеличао и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Текст: Трифко Ћоровић / Српско коло

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“8167″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1497030686313″]
Нема коментара

Напишите коментар