Амфилохије: Избезумљена власт хоће да отима светиње

Поводом доласка моштију Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског у подгорички саборни храм Васкрсења Христовог, Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је јутрос у овом храму са свештенством Свету архијерејску литургију.

Након светог причешћа Митрополит Амфилохије је рекао да је Свети Арсеније изузетна личност, онај који је понио крст Христов, на коме су се оствариле Господње ријечи: Ако мене гонише и вас ће гонити.

– И он је гоњен и прогоњен, већ и као архиепископ жички, када је згоњења и страдања Цркве Божије морао да пређе из Жиче у Пећ и да тамо сагради цркву Светих апостола и Светога Вазнесења, на темељима древне цркве из 5 – 6. вијека. То његово дјело је остало живо свједочанство, ево, до наших времена. А и његово страдање – рекао је Митрополит црногорско-приморски.

И манастир Црнча, у којем се упокојио, и Пећка Патријаршија, рекао је Митрополит рушени су и разарани кроз историју.

– И његов гроб је страдао у Пећкој патријаршији, па је у 18. вијеку морао да буде пренесен и сакривен у ове наше крајеве, у манастир Довољу – рекао је Владика.

Говорећи о светитељевом страдању кроз вијекове, Митрополит Амфилохије је нагласио да је дошао у Подгорицу да нас благослови и утврди у вјери у живога Бога.

– Да својом љубављу, и до смрти и послије смрти, у нама утврди љубав према живоме Богу и једних према другима – ту вјечну љубав, боголику, христолику љубав, богочовјечну љубав, небеску љубав – поручио је Митрополит Амфилохије.

Рекао је да је Свети Арсеније дошао да посвједочи Бога и онима који су у наше вријеме отуђили од Бога и од Цркве, који су у наша времена убијали његове насљеднике епископе и свештенике.

– И дај Боже да се опамете они који прогоне Цркву Божју, који су избезумљени, који хоће да отимају светиње Божје. И дај Боже да Господ уразуми и оне који су сада на власти да не отимају светиње, да се и они врате светињи Божјој, Цркви Божјој која овдје постоји вијековима – поручио је Владика Амфилохије.

Мошти Светог Арсенија биће у послијеподневним часовима враћене у манастир Ждребаоник.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар