Ања Шимпрага у Сабору: Пред вама стоји дјевојчица из колоне

На сједници Сабора, која је у петак настављена изношењем стајалишта саборских клубова, у име СДСС-а говорила је нова заступница Ања Шимпрага, родом из Книна. Поводом надолазеће 25. годишњице операције „Олуја“ подијелила је своје избјегличко искуство из коловоза 1995., када је имала осам година.

„Ових дана сви причају о „Олуји“. Без обзира на то колико о томе доиста знају, јесу ли проживјели те ратне страхоте или су их само проматрали. Сваке године у ово вријеме, дијете проговара у мени, сјећање дјевојчице из колоне“, рекла је Шимпрага.

„Тог 4. августа 1995. имала сам тачно осам година. Одједном, и небо је промијенило боју. С руксаком купљеним за други разред основне школе била сам спремна за пут који није имао име и који је водио тко зна гдје. Од Книна до Петровачке цесте преко Бањалуке, а одатле без стајања према Србији. Колона је била дуга, звук трактора и плач окруживали су нас. Посљедње комадиће крува испод пеке подијелила сам с родбином. На граници Србије хтјели су нас послати у Ниш. Молили смо их да нас пусте у Београд јер смо тамо имали даљњу родбину. Можда су дјечје сузе пресудиле. Тада сам одрасла, за ту једну ноћ“, рекла је Шимпрага у свом емотивном говору.

„Жеља за родним крајем била је јача, и тако четири године. Онда смо напокон дошли натраг у Книн, у љето 1999. Опет на свој камен, крај своје ријеке, опет међу своје људе. Знала сам да су и моји вршњаци Хрвати с друге стране прошли патњу, страх и да су морали ићи путем гдје није био њихов дом. Али сам исто тако знала да ће та иста дјеца с једне и друге стране једном сјести за исти стол и не дозволити да се више ити једном дјетету украде право на дјетињство и срећу“, посвједочила је она и додала да је важније бити човјек него само Хрват или само Србин.

„Дјевојчица прошлост није заборавила, учила је из ње, али будућност ми је била ближа и важнија, и свима нама треба бити. Данас, 25 година послије, ова дјевојчица из колоне стоји пред вама. Имам само једну жељу: градимо друштво слободе и заједничку будућност“, поручила је Ања Шимпрага, чији је говор дио заступника наградио пљеском.

Но заступници Домовинског покрета и ову су прилику искористили за напад на представнике Срба у Сабору. Каролина Видовић Кришто, која опсесивно прати сваки њихов потез, након излагања Шимпраге се јавила за ријеч, користећи институт повреде пословника. „У Хрватској и у Хрватском сабору службени језик је хрватски. Није тачно него точно, није аугуст, него коловоз“, исправила је Видовић Кришто, која се и испричала због задиханости „јер је трчала у саборницу како би уложила приговор“.

Како није навела који је чланак Пословника прекршен, добила је опомену од потпредсједника Сабора Жељка Реинера.

 

Нема коментара

Напишите коментар