АКТУЕЛНО:

Милошевић потврдио да иде у Книн као потпредсједник Владе Хрватске

Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке потврдио је данас да ће 5. августа бити на обиљежавању 25 година од хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ у Книну у својству потпредсједника Владе Хрватске задуженог за људска права.

Милошевић је на „Фејсбуку“ написао да као члан Владе, Србин из Хрватске, свјестан оптерећења ратног насљеђа у друштву које осјећају Срби у Хрватској, али и, како је навео, сви њени грађани, мора размишљати рационално и одговорно, те покушати допринијети бољем друштву и грађењу културе мира.

– Није ми било лако донијети ову одлуку, како због приватне породичне трагедије, тако због свих оних Срба који су у `Олуји` неког изгубили, оних који су у избјеглиштву, као и оних који су се вратили, иако им је процес повратка опструисан. Судбину тих људи добро знам јер скоро цијели професионални и политички стаж, протеклих 18 година, помажем у рјешавању њихових проблема – навео је Милошевић.

Он је подсјетио да је „Олују“ дочекао у родном Шибенику, бринући тих дана за оца који је био мобилизован као хрватски војник, за своје пријатеље који су били у Хрватској војсци, као и за родбину која је била на другој страни.

Милошевић је навео и да је очева мајка, која није хтјела напуштати своју кућу у селу Брибирске Мостине, убијена ватреним оружјем из непосредне близине, а убица је пронађен случајно због властитог бахаћења.

Сматрао је, додао је Милошевић, да нико неће истраживати убиство „четникуше“, те је осуђен на седам и по година, а изашао је послије три и по године, након што је добио помиловање од предсједника државе.

Од његовог одласка у Книн, Милошевић сматра да је „пуно важније градити атмосферу помирења и дијалога у којем као друштво морају бити признате и прихваћене све жртве, без обзира на националност“.

– Свјестан сам да мој долазак у Книн код већине неће промијенити два различита погледа на `Олују`, али сам вољан прихватити сваки гест који иде ка томе да заједничком толеранцијом и уважавањем сами себе потврдимо као демократско друштво које може остварити суживот и просперитет, без обзира на сваку разлику, па тако и ону у тумачењу заједничке историје – објаснио је Милошевић.

Он сматра и да је „сазрио тренутак да политика разумијевања и поштовања другог побиједи политику мржње“.

Одлазак Милошевића на обиљежавање војно-полицијске акције „Олуја“ у Книн осудили су бројни званичници Србије и Републике Српске.

Преузето са: РТРС

Коментари
  • Baš me zanima na koji način mislite dadoprinesete pomirenju i suživotu kako vi kažete, medj. razumevanjem možda da, tolerancijom možda do nekle ali medj. poštovanjem nikako. Da bi ste nekoga poštovali, taj mora da poseduje vrline vredne pośtovanja a to su pre svega moralne osobine koje podrazumevaju vernost istini,pravdi,hrabrosti,humanosti i raznim dobročinstvima i sl. Srbima je teško zbog proterivanja, teško im je zbog por. tragedija, zbog problema u izbeglištvu i sl.ali ono što om je najteže i što boli, to je nepravda, laž što se ne leči nikakvim falsifikatima osim istine, nepravda je i laż što su proglaśeni agresori na sopstvenim ognjištima, mepravda je što su im oduzeta sba prava ravnopravnog naroda i proglašeni nac. manjinom,nepravda je što de proglašavaju da su krivi što su proterani i što se od njih trażi fa sr izvinu što su proterani i na kraju da slave taj dan lad su proterani.Ovo ne postoji ni u najnadrealistiĉnijim fantazijama , ovo samo liči na Oca lazi prema Bibliji, da mu ne pominjem ime, i njegove sluge.

    субота, 01. август 2020.

Напишите коментар