Камен код Гламоча: Сјећање на ексхумиране српске борце и цивиле

У мјесту Камен обиљежен је дан сјећања на 108 српских бораца и цивила ексхумираних из масовне гробнице „Камен“, а парастос је служен у Саборном храму Свете Тројице у Гламочу и положено цвијеће код спомен-плоче.

Секретар Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је Срни да од 108 ексхумираних, пет још није идентификовано.

– То је процес који стоји. Нажалост, у цијелој БиХ процес тражења несталих је застао и ми смо немоћни да било шта урадимо о том питању – истакла је Граорчева.

Она је додала да представници Републичке организације и чланови породица одлазе сваке године у Гламоч, те да је данас због епидемиолошке ситуације обиљежавање било скромније.

У нападу хрватских снага на подручје Гламоча у љето 1995. године убијен је велики број војника и цивила српске националности, а годину дана касније, 16. јула, из масовне гробнице „Камен“ ексхумирана су тијела 108 војника и цивила.

То је само једна од масовних гробница која је пронађена на подручју Гламоча.

Злочине су починили припадници Седме гардијске бригаде Хрватске војске под командом Ивана Кораде, а за овај злочин нико није одговарао.

Ово је био увод у злочине почињене у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“.

Преузето са: РТРС

Коментари
  • I onda će predsjednik RH Zoran Milanović odlikovati postrojbe HVO za njihovo doprinos oslobađanju – Gardijske brigade HVO-a sudjelovale su kao okosnica glavnih snaga u oslobodilačkim operacijama Republike Hrvatske na području jugozapadne Bosne. HVO je vezivao velik dio srpskih snaga na sebe što je olakšalo prodor Hrvatske vojske u Oluji, a na proslavi Oluje u Kninu će sudjelovati i predstavnik Srba ……

    понедељак, 03. август 2020.

Напишите коментар