Aпел Линте министру Дачићу да упути протест Хрватској због затворске казне крајишком Србину Велибору Трипковићу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апелује на министра спољних послова Ивицу Дачића да упути најоштрији протест министру спољних и европских послова Хрватске Гордану Грлићу Радману због  срамног хапшења и скандалозне затворске казне која је изречена крајишком Србину Велибору Трипковићу (1991) у трајању од  15 дана јер је тобоже вријеђао национална осјећања Хрвата.

Линта сматра да је неприхватљиво објашњење хрватске полиције да је Велибор Трипковић  тобоже прекршио Закон о прекршајима против јавног реда и мира само из разлога јер је  на друштвеним мрежама објављивао завичајне и патриотске пјесме и фотографије.

Такође, Линта тражи од министра Дачића да представник Амбасаде Србије у Загребу хитно посјети Велибора Трипковића у затвору у Шибенику јер се ради о држављанину Србије и да види какви су услови, да ли се жали на поступање према њему и да му помогне у сваком погледу.

Хрватска полиција је ухапсила Велибора Трипковића на граничном прелазу Бајаково у сриједу 1. новембра у вечерњим часовима. Велибор је са дјевојком кренуо у посјету својој баки која живи у селу Ивошевци поред Книна. Приликом хапшења налазио се у аутобусу који је путовао из Београда ка Шибенику. Хрватска полиција га је у четвртак 2. новембра спровела у Книн а затим у Шибеник гдје је осуђен на 15 дана затвора.

Општински суд у Шибенику је донио још једну у низу етнички мотивисаних и дубоко неправедних пресуда са смишљеним циљем да крајишки Срби одустану од одласка у свој завичај и да се одрекну својих коријена,  земље и крајишког идентитета. То, између осталог,  значи да не смију да јавно пјевају завичајне и патриотске пјесме и да објављују фотографије са завичајним и патриотским садржајем.

Линта подсјећа да су у августу и септембру ухапшени и осуђени на затворске казне у трајању од 15 дана познати крајишки пјевач Рајко Лалић и крајишка Српкиња Милена Борјан са такође лажним образложењем да су тобоже вријеђали национална осјећања Хрвата.

У Београду, 03. новембар 2023. године

                                                                                             Информативна служба

                                                                                           Савеза Срба из региона

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар