Апел Линте Влади: Хитно пронаћи рјешење за 133 прогнаничке породице на Н. Београду

 

Поштована госпођо Брнабић,

Србија реализује Регионални стамбени програм чији је циљ да ријеши стамбено питање свих прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ. Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савјета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, и низа држава.

Један од пројеката се реализује на територији Града Београда. На основу јавних позива из 2018. и 2019. године предвиђено је да се саграде 383 стана, од тога 250 станова у насељу Овча и 133 стана на Новом Београду. Израдња 250 станова у Овчи је почела у другој половини прошле године и завршетак радова се очекује у кратком временском року.

Нажалост, од  в.д. директора Јединице за управљање пројектима (ЈУП) Душана Ковачевића добио сам 09.08. 2022. године, на основу мог дописа од 05.08.2022 године,  изненађујући и шокантан одговор. У одговору стоји да је Уговор о изградњи 133 стана за прогнаничке породице у насељу др Ивана Рибара на Новом Београду раскинут на захтјев извођача радова тј. фирме Грандинг и поред чињенице да је Влада обезбедила додатних 1.6 милиона евра. Из наведеног јасно произлази да се станови на Новом Београду неће градити. Наведена информација је изазвала велико огорчење и незадовољство прогнаничких породица које су биле изнад црте за додјелу станова.

Желим да Вас замолим да се хитно пронађе рјешење за новонасталу тешку ситуацију. То конкретно значи да учините све што је у Вашој моћи да се поново разговара са фирмом Грандинг и да се поново са истом потпише уговор о изградњи 133 стана и обезбеде нова додатна средства. Ако то ипак није могуће онда Влада треба да  у што краћем временском року, донесе закључак о куповини 133 стана на подручју Града Београда и да наведени закључак брзо и квалитетно реализује.

Такође, желим да Вас упознам са веома непријатном чињеницом да без рјешења наведеног проблема надлежни у Управи Града Београда не желе објавити коначну листу од 383 прогнаничке породице које су добиле станове у насељу Овча и на Новом Београду. Због тога неће бити могуће усељење 250 прогнаничких породица у  своје станове у Овчи. Крајње је вријеме да се више заврши ова агонија и понижавање прогнаничких породица.

 

С поштовањем,

                                                                      предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                             и народни посланик

                                             Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар