Линта: Врхунско лицемјерје Пленковића док Хрватска плански прогони Србе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као врхунско лицемјерје изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да је неприхватљиво суђење Хрвату којег су руске снаге заробиле у Украјини и против кога је подигнута оптужница. Линта поставља неколико питања Андреју Пленковићу.

Да ли је прихватљиво када Хрватска 27 година од завршетка рата константно расписује потјернице против припадника бивше ЈНА и Војске и полиције Републике Српске Крајине с циљем застрашивања, оравдања лажног мита о Домовинском рату и одвраћања да се боре за своја отета имовинска и стечена права и надокнаду штете за своју уништену имовину?

Да ли је прихватљиво када етнички мотивисано правосуђе организује монтиране судске процесе против припадника бивше ЈНА и крајишких бораца и доноси пресуде које немају благе везе за правом, истином и правдом и које су засноване на лажниим доказима и лажним исказима свједока сарадника?

Да ли је било прихватљиво политички мотивисано суђење Драгану Васиљковићу, познатијем као капетан Драган, који је правоснажно осуђен на 13.5 година без и иједног јединог провјерљивог доказа да је починио ратни злочин над цивилима и ратним заробљеницима?

Линта истиче да је апсопутно неприхватљиво да Хрватска и даље хапси српске ветеране, покреће монтиране судске поступке против њих и доноси пресуде без доказа. Крајње је вријеме да Србија коначно истински стане иза бивших припадника ЈНА и крајишких бораца и пружи им финансијску, стручну и сваку другу помоћ и подршку. Такође, Србија треба да пошаље јасну поруку Хрватској да неће више мирно посматрати прогон и понижавање српских ветерана који су се часно и храбро борили за своју државу и слободу свог народа.

Линта наводи да је трагична чињеница да је на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 183 Србина, од којих су 72 изручена Хрватској. Поред тога, скандалозна је чињеница да се у хрватским затворима због кривичних дијела ратних злочина налази 28 Срба, односно припадника бивших ЈНА и Војске и полиције Републике Српске Крајине који су већ осуђени или им још траје суђење или су под истрагом и то на основу лажних доказа и лажних исказа свједока сарадника.

У Београду, 16. август 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • Tako i treba,Iako sam srbin iz Krajine tako nam treba.Srbe iz Krajine niko ne štiti niko i ne zna da postojimo zahvaljujući našim nazovi predstavnicima bolje i ne zaslužujemo,Štrbac,Pupovac i slični njima koji su se uvalili u fotelje i barataju nekim njima znanim ciframa dok za ovu vlast i sve predhodne u Srbiji uopšte nismo interesantni.A Hrvati u svim strukturama vlasti imaju BRANITELJE koji odlučuju o svemu u državi.Što Srbija ne hapsi,ne vodi na saslušanje ?Linta je jedini koji nešto pokušava ali ga niko ne čuje niti podržava nažalost.

    среда, 17. август 2022.

Напишите коментар