АКТУЕЛНО:

Бакљаде, усташке заставе и песме у Сплиту на годишњицу формирања НДХ

У једном тржном центру у Сплиту данас је мушкарац шетао са заставом на којој је грб ХОС-а и усташким натпис „За дом спремни“, на димњаку сплитске фабрике окачен је транспарент са мапом НДХ, док је синоћ у Сплиту организована бакљада током које су певане усташке песме. Иначе, 10. април је годишњица оснивања злочиначке Независне Државе Хрватске.

Хрватски медији наводе ове примере „обележавања“ 80 година од оснивања НДХ.

Тако је „Далмација данас“ објавио фотографије човека који у тржном центру носи заставу са усташким поздравом „За дом спремни“. Како је објавио тај медији, мушкарац је носио капу и мајицу на којима су такође била усташка и обележја ХОС-а, екстремистичке паравојне организације из времена рата у Хрватској 1991-1992. године, која је носила црне униформе и усташка знамења.

Хрватски портал Индекс такође је јавио да се друштвеним мрежама шири снимак усташке прославе која се догодила у петак увече на улазу у Сплит, на којој је група људи запалила бакље и певала усташке песме, пренео је Танјуг.

Далматински портал наводи да је на димњаку некадашње „Кончарове“ фабрике у Сплиту освануо транспарент на ком је нацртана мапа НДХ обојена у боје хрватске заставе и шаховницу, уз поруку „Она је љубав која не може проћ“.

На данашњи дан – 10. априла 1941. године формирана је тзв. Независна Држава Хрватска, у којој су почињени најсвирепији масовни злочини и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Извор: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар