АКТУЕЛНО:

Бакшић Митић: Држава кочи обнову, а ријетки ће преживјети зиму у контејнерима

Бранка Бакшић Митић остаје доградоначелница Глине након што је увјерљиво побиједила протукандидаткињу са својих 786 наспрам њених 118 гласова. Бранка је постала заштитно лице помоћи након потреса у Банији након што је њена иницијатива Људи за људе покренула акцију помоћи становницима кад ХДЗ-ова градска власт то није била у стању учинити.

Кроз Бранку смо упознали и ХДЗ-ова градоначелника Глине, Стјепана Костањевића, човјека који је након потреса, најблаже речено, нестао. Грађани су му то запамтили па је ХДЗ-овац сад трећи на таблици, иза независног Ивана Јанковића и Радомира Лончаревића који улазе у други круг утрке за градоначелничку фотељу.

Сматра да не би добро прошла као градоначелница

На питање новинара „Индеxа „зашто се она није кандидирала за градоначелницу рекла је: “Мислим да не бих могла проћи.” Резултатима избора није изненађена.

“Сто посто сам сигурна да бих имала и четвртог човјека у градском вијећу, међутим, био је велик проблем на изборним мјестима. Људи који су узели мањинску листу нису добили грађанску, а нису знали да требају посебно то затражити. То је крив изборни закон, људима треба понудити све листиће.

Зашто ја као припадник мањине не могу бирати свог градоначелника, ако не тражим посебно да ми дају ту листу? Наши бирачи су и старији људи, јако се било тешко снаћи и образованим, младим људима. Ту сам изгубила четвртог вијећника, а мало је фалило”, резимира доградоначелница.

Држава кочи обнову комплицираним и спорим процедурама

Додаје да су јој приоритети остали исти као прије избора – обнова оштећених објеката и помоћ становништву.

“Надам се да ће се за два тједна изабрати градоначелник који хоће сурадњу. Наша удруга Људи за људе има доста капацитета, нама се цијели свијет придружио за обнову. Прво што морамо направити су кућице, тако да старијим људима који неће дочекати обнову осигурамо барем мало хуманији живот. Ријетки ће моћи преживјети зиму у контејнерима. Држава је спора, обнова је спора”, додаје Бакшић Митић за Индеx.

А обнову кочи силна процедура и папирологија.

Дјеца имају проблема с интернетом, а настава онлине

“Да би људи добили поврат новца за елаборат, најприје морају платити инжењера који ће га израдити, то су цијене од четири до 12 тисућа куна. Откуд то њима? Тко ће им дати тај новац?

Да би добили средства од државе за димњак, најприје морају направити елаборат за рушење димњака. Па то нема нигдје на свијету. Статичари требају поново ићи на терен, знате колико смо потреса касније имали. Обнова мора кренути, немамо времена”, апелира доградоначелница.

Нада се да ће будући градоначелник, тко год он буде, почети рјешавати проблеме становништва.

“Ми се још суочавамо с проблемом питке воде, лошим цестама. Један дио града нема мобилни сигнал, а ту исто имамо дјецу која иду у школу, у 21. стољећу то не би требао бити проблем.”

Извор: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар