АКТУЕЛНО:

Бока Которска прославља 800 година Светосавља: Послије више од четврт вијека Грбаљ и Бока дочекују српског Патријарха

Према предању, манастир је 1350. године обновио српски цар Душан, потомак Светог Саве.

У години када обиљежавамо велики јубилеј 800 година аутокефалности Српске православне цркве, дубоко укоријењене у души Боке Которске и свих Бокеља, и 1500 година постојања манастира Подластва, будући да је изграђен на темељима ранохришћанског храма, његова светост патријарх српски г. Иринеј ће освештати параклис св. цара Лазара као и обновљене манастирске конаке.

Према предању, манастир је 1350. године обновио српски цар Душан, потомак Светог Саве. Вјековима је Подластва била зборно мјесто свих Грбљана. То је мјесто у коме су ношене најважније одлуке, подизане буне и устанци, мјесто у коме је настао надалеко чувени Грбаљски законик- свједок вјере, морала и етике, али и љубави и бриге Грбљана онога времена. Ове године манастир Подластва ће окупити Грбљане и Бокеље који чувају традицију својих предака.

Вриједним радом намјеснице мати Аквилине и њеног сестринства, а уз помоћ великих ктитора и приложника из Грбља, као и других крајева обновљени су манастирски конаци и пирг са звоником, а направљен је и нови параклис Светог кнеза Лазара, који ће овом приликом бити освећени.

 По народном предању поријекло светог кнеза Лазара веже се за Грбаљ што потврђује његово презиме Грбљановић (Хребељановић).

Светоставље, Грбаљ и Бока су нераскидиво повезани. Многе народне приче о Светом Сави и његовим дјелима су и даље присутне на цијелој територији историјске Боке која почиње код Херцег Новог а завршава се у Паштровићима. Вјерује се да је св. Сава управо са обала Грбља отишао на Свету Гору, да је дјеци која је нашао да се играју у недјељу, а нису у цркви, дао кесу дуката да направе цркву – данас на том мјесту је манастир Св. Саве, Савина Главица.

Прослава ће сабрати све Грбљане и све Бокеље из свих крајева, и све њихове пријатеље, како би заједно, на достојанствен и величанствен начин обиљежили велики јубилеј – 800 година аутокефалности наше цркве и духа светосавља којим нас је подарио њен утемељивач Свети Сава и које је наше претке као луча водило кроз вјекове и показивало им пут ка самосвојности и слободи за коју се и даље морамо борити. Свечани дочек патријарха српског господина Иринеја планиран је за 27. септембар у 18 ч након чега ће бити одржане вечерња служба и свечана академија.

28. септембра у 9 часова патријарх српски ће служити свету литургију и чин Великог освећења уз саслужење митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, као и више епископа и свештеника Српске православне цркве, након чега ће бити уприличена трпеза љубави уз изутетно занимљив културно-умјетнички програм, чији сценарио и режију потписује г-дин Горан Бјелановић.

Кроз поменути програм присутни ће моћи да се ближе упознају са историјом и традицијом манастира Подластва, Грбља и Боке. Цио програм ће бити извођен на двије бине а  моћи ће да се прати и на више видео бимова.

Манастир Подластва и његово непосредно окружење ће у данима пред почетак прославе бити окићен пригодним заставама и свјетлосним ефектима, а манастирски конаци украшени бијелим платном. Како би јавност била на вријеме обавијештена о овом догађају у Будви и Котору биће постављено више од 35 билборда, штампано је 500 плаката, а на интернет порталима ће се објављивати графичка обавјештења и кратки највни филмови.

У програму ће учествовати познати музичари који његују традиционалну народну музику уз извођење изворних пјесама: Никола и Бојана Пековић са групом, Даница Црногорчевић, Србски православни појци и СПД Јединство из Котора, Пјевачко друштво Грбаљ , гуслар Стево Чавор и други.

Присутнима ће се обратити патријарх српски Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, предсједник Одбора за обнову манастира г-дин Станко Магуд и градоначелник општине Будва г-дин Марко Царевић.

Организатори позивају све људе из Боке и Црне Горе, као и из других крајева који живе у духу православља и светосавља: Србије, Херцеговине, Босне, Косова и Метохије, Скадра, Далмације, Лике, Баније, Кордуна, Срема, Барање, Бачке, Македоније да се, уколико су у прилици, прудруже Грбљанима и Бокељима на овом јединственом скупу.

Како се очекује да посјећеност прославе буде изузетна, за све који желе да дођу биће обезбијеђен паркинг у близини манастира.

Сви посјетиоци прославе добиће пригодне поклоне као успомену на овај највећи јубилеј који се православља у Боки у последњих неколико деценија.

Преузето са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар