Отворен Месец српске културе у Мађарској

Организатор десетог јубиларног Месеца српске културе у Мађарској је Српски културни и документациони центар, под покровитељством Српске самоуправе и уз подршку Министарства културе и информисања, Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и мађарске Владе.

ПРОГРАМ МЕСЕЦА СРПСКЕ КУЛТУРЕ ПРЕУЗМИТЕ ОВДЕ 

Вршилац дужности директора поменуте установе Милан Ђурић је истакао да је „Месец српске културе“ постао важан део културне понуде Мађарске, додајући да су се недељама пре отварања заинтересовани распитивали о овогодишњем програму, који је и овог пута изузетно богат.

У име Владе Републике Србије присутнима се обратила помоћница министра културе и информисања задужена за међународну сарадњу Асја Драча Мунтеан истичући да је „Месец српске културе“ централна манифестација српске заједнице у Мађарској у сфери културе, која промовише остварења наших уметника на највишем нивоу. Она је указала на све успешнију сарадњу две државе у свим областима и истакла да и Владе Србије чини све на очувању и неговању културе и традиције војвођанских Мађара.

 „Десети „Месец српске културе“ у Мађарској представља централну манифестацију за српску заједницу у сфери културе, али и најдуговечнију и најпосећенију манифестацију Срба у Мађарској“, рекла је помоћница министра.

У организацији Културног и документационог центра Срба у Мађарској, ова манифестација одржава се широм Мађарске, у више градова на различитим сценама, а чини је низ културних програма из области књижевности, музике, ликовних уметности, кинематографије, театра, научних предавања, програма за децу, верских програма као и фолклора.

Да односи Србије и Мађарске никада у историји нису били бољи потврдио је и начелник Главног оделења за националне заједнице у мађарској влади Рихард Тирчи, који је, према сопственом казивању, присуствовао на девет од десет манифестација српске културе.

Овогодишња смотра је, за разлику од претходних година, почела емитовањем једног филма. Реч је о дугометражном анимираном филму „Рубен Брант, колекционар“ Милорада Крстића, српског сликара и мултимедијалног уметника, који од 90-тих година прошлог века живи у Будимпешти.

„Као сликар жело сам да направим филм о ликовним остварењима на један другачији начин. Уместо да теми приђем на класичан, критичан начин, изабрао сам крими причу, у којој серијски пљачкаш краде познате слике из највећих музеја света. То, међутим, не чини да би те баснословно скупе слике касније продао на тржишту, већ зато што га карактери са тих дела прогањају у сновима“, изјавио је Крстић за РТВ.

Посетиоци ће на јубиларном „Месецу српске културе“ имати прилику да се сретну са Миланом Ланетом Гутовићем, писцима из десетак европских земаља, сликарима из Мађарске и Србије, српским композиторима рођеним у северном суседству, а програм би 5. октобра треба да затвори режисер Емир Кустурица.

Преузето са: dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар