Борба Линте да 80 прогнаничких породица у Обреновцу постану власници станова

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта поново је разговарао 24. новембра 2022. године са замјеником Државног правобраниоца Миленом Бабић. Госпођа Бабић је рекла да је Привредни суд у Београду одржао 16. новембра припремну расправу за уврђивање права својине Републике Србије на стамбеним јединицама у насељу „Сава“ у Обреновцу. Приведни суд ће главну расправу одржати 1. фебруара слиједеће године на којој би требало да се донесе одлука којом се утврђује право својине Републике Србије и право коришћења Комесаријата за избјеглице и миграције над стамбеним јединицама у насељу „Сава“.

 

Објава Одлуке од стране Привредног суда се очекује, према госпођи Бабић, током марта слиједеће године. Када суд објави Одлуку покреће се поступак озакоњења стамбених јединица. Након завршетка озакоњења наведене стамбене јединице ће бити уписане као јавна својина Републике Србије у катастру непокретности с правом коришћења од стране Комесаријата за избјеглице и миграције. Након тога се стиче услов да Комесаријат крене у потписивање уговора о купопродаји са станарима.

 

Подсјећамо да се Миодраг Линта још 16. јула 2019. године обратио дописом премијерки Ани Брнабић у име 80 прогнаничких породица из насеља „Сава“ јер нису могли да откупе стамбене јединице због неријешеног имовинско-правног статуса стамбених јединица. На основу Линтиног дописа одржан је 29. новембра 2019. године састанак у Републичкој дирекцији за имовину. Државно правобранилаштво је предложило да се питање утврђивања права својине Републике Србије ријеши кроз судски поступак. На овај начин би се превазишао кључан проблем јер тадашња Влада 1997. године није усвојила Закључак којим би се дала сагласност за прибављање стамбених јединица у насељу „Сава“ у својину Републике Србије.  То пише у одговору шефа кабинета премијерке Брнабић Милоша Поповића од 31 јануара 2020. године на Линтин допис.

 

Линта је, послије одговора господна Поповића, звао кабинет премијерке Брнабић тражећи да Влада што прије донесе Закључак и да се покрене судски поступак. Влада Србије је коначно усвојила закључак 20. јануара 2022. године и послала га Државном правобранилаштву с циљем да се покрене судски поступак за утврђивање права својине Републике Србије на стамбеним јединицама у насељу „Сава“.

 

У Београду, 24. новембар 2022. године

                                                                                                              Информативна служба

                                                                                                              Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар