Борци очекивали правду; Адвокати: Пресуда Младићу пуна фалсификата

Бивши командант Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић, остаће упамћен као највећи херој српског народа 20.вијека. Овако су његови саборци широм Српске, реаговали на данашњу потврду пресуде о доживотној робији.

Јер, кажу да није било њиховог генерала, не би данас било ни Републике Српске. За Младићев правни тим, данашња пресуда пуна је фалсификата и неистина. Кад-тад услиједиће и њена ревизија, општи је став у Републици Српској!

Срамна је осуђујућа пресуда некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске, генералу Ратку Младићу порука је бораца широм Српске. Генерал Младић је војник и човјек који ће остати упамћен као највећи херој српског народа 20. вијека. Да нас није бранио данас не бисмо живјели у слободи – поручују његови саборци.

Хашки трибунал је пао на свим испитима и није оправдао циљ- а то је помирење и изградња новог, бољег живота на овим просторима, изјавио је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

– Очекивали смо да ће пресуда бити праведнија, истинитија и повољнија – истиче Савчић.

Охрабрује то што је предсједавајућа Судског вијећа, судија Нијембе из Замбије изразила противљене по свим тачкама, како се наводи, Удруженог злочиначког подухвата, осим по једној, и тиме показала да у Хагу има бар један поштен професионалац, каже Савчић.

Ни у једном тренутку нисмо били оптимисти, али очеквали смо минимум истине и правде, бар за догађаје, у Сарајеву и Сребреници, изјавио је члан тима одбране генерала Младића, Миодраг Стојановић. Није крио огорчење на потврђивање првостепене пресуде. Сматра да је сав терет одговорности за дешавања на територије БиХ, стављен на леђа генерала Младићу.

Ово данас био је озбиљан покушај да се цјелокупна Република Српска прогласи геноцидном, али је пропао, рекао је адвокат Горан Петронијевић. Истиче да је током поступка било много фалсификата, претпоставки и недоказаних чињеница. Као посебну аномалију наводи и то да су судије током процеса мијењале процесна правила, што је незапамђено у међународној правосудној пракси.

Петронијевић истиче да су свим чланицама Савјета безбједности упутили детаљну анализу о кршењима прописа и међународно правних форми, посебно судије Кармела Ађијуса.

Ни Република Срспка, а ни генерал Младић нису криви за тзв. геноцид, јасан је и дриректор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.  Милорад Којић истиче, осуђујућа пресуда генералу Младићу потврда је плана да Срби буду проглашени за искључиве кривце за дешавања на простору БиХ.

Охрабрује и то што постоји ванредни правни лијек, оцјена је Младићевог правног тима. И адвокат Миодраг Стојановић истиче да одбрана размишља о покретању ванредне ревизије цијелог поступка.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар