БОРС: Смишљен удар на достојанство српског борца

Рад правосуђа БиХ представља смишљен удар на понос и достојанство српског борца, полицајца и комплетног српског народа, саопштено је из Борачке организације Републике Српске.

Реагујући на данашње оптужнице против четири припадника Војске и Полиције Републике Српске за наводне ратне злочине током протеклог рата, из БОРС-а оцјењују да то показује да ове институције журе да попуне годишње квоте Срба осумњичених и осуђених за наводне ратне злочине, с крајњим циљем стварања лажне слике да је српски народ био агресор у протеклом рату, а не да је бранио своју земљу и животе.

Из БОРС-а истичу да то показује и да систем рада ових институција није у функцији утврђивања истине о протеклом рату и трајном успостављању мира на овом простору.

– Колико ће још Срба бити оптужено и осуђено за наводне злочине? Да ли је у раду правосудних институција, посебно тужилаштава, важнија правда или норма? Питамо се када ће доћи на ред и остали српски борци који су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату? Када на ред за нове оптужнице долазе они који су рођени у рату или послије њега? Јер, очигледно је да невиних нема – питају из БОРС-а.

У саопштењу се наглашава да ће БОРС увијек бити у служби пружања помоћи борцима Републике Српске.

Тужилаштво Брчко дистрикта подигло је данас оптужницу против Пантелије Ћургуза /61/ и Жељка Слијепчевића /54/, оба из Козарске Дубице, због сумње да су у септембру 1994. године у Крепшићу код Брчког мучили заробљеног припадника ХВО-а и нечовјечно поступали према њему као ратном заробљенику.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Малка Коромана /62/ рођеног у Подграбу, општина Пале, која га терети за злочин против човјечности над бошњачким цивилима на подручју ове општине.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу и против Миладина Трифуновића /63/ која га терети за злочине над жртвама бошњачке националности са подручја Вогошће и Илијаша током 1992. године.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар